Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Vztahy

Ztráta libida u žen: Proč ženy přichází o chuť na sex?

30.12.2019 00:00 ztrata-libida-u-zen

Pojmem libido se označuje sexuální chuť, energie či touha. Zjednodušeně se jedná o to, jak má daná žena či muž chuť na sex. Libido je ovlivněno celou řadou faktorů a není stále na stejné úrovni. U mužů moc výkyvů nenajdete, ale u žen je libido ovlivněno například menstruačním cyklem.

Touha po sexu neodmyslitelně patří k základním lidským potřebám a není na tom nic neobvyklého. Chuť na sex v průběhu života u zdravých lidí obvykle moc nekolísá, ale existují i faktory, které tuto chuť ovlivňují.

Pokud si myslíte, že u mladých lidí ztráta chuti na sex nehrozí, pletete se. Nechuť na sex v mladém věku může být způsobena některými rizikovými faktory, mezi kterými najdete i různá onemocnění a poruchy. Udržovat si vysoké libido je téma pro ženy každého věku.

Proč dochází ke ztrátě libida u žen?

Důvodů proč ženy ztrácí chuť na sex je celá řada. Podívejte se na ty nejčastější, které vaše libido pořádně potrápí.

Hormony

Úroveň sexuální chuti je úzce propojena s hormony. Není nic neobvyklého, pokud žena po porodu nebo při kojení cítí pokles libida. Způsobují ho právě hormony, které se v tomto období u žen mohou doslova zbláznit. 

U žen se může pokles libida projevit i v období menopauzy, kdy je problém opět v hormonech.

Psychika, alkohol a cigarety

Důvody poklesu libida ale nesouvisí pouze s hormony, ale často do hry vstupuje také psychika. Cítíte doma stres, napětí, bojíte se důležité životní etapy? I to může být důvodem k poklesu chuti na sex.

U psychiky ještě chvíli zůstaňme. Pokud se vám nedaří dlouhodobě dosáhnout orgasmu, může dojít k poklesu libida. Na sex nemáte jednoduše vůbec chuť, řeknete si, že si jej stejně neužijete. Pokud se situace opakuje po delší časový úsek, může být problém ještě větší.

U žen je ale ztráta libida složitým problémem. V případě, že byla žena v minulosti zneužívána, má to dopad na úroveň libida.

Příčiny ztráty libida tímto, ale nekončí. S libidem mají často problém i ženy s nízkým sebevědomím nebo ženy pracující pod trvalým stresem

Vůbec libidu neprospívá ani velké množství alkoholu nebo vykouřených cigaret.

Premenstruační syndrom – zabiják libida

Zhruba týden před menstruací se u některých žen může objevit premenstruační syndrom. Premenstruační syndrom působí na každou ženu jinak, ale může se jednat o problém. Ženy jsou v tomto období hodně podrážděné a chovají se v situacích hodně iracionálně.

Žena s premenstruačním syndromem může být naprosto v pohodě, ale za pár minut může být hodně nepříjemná hysterická. Ženy s tímto syndromem pociťují často úzkost a působí hodně nervózně.

Antikoncepce

Hladinu libida ovlivňuje i antikoncepce. Na jednu stranu se může zdát, že právě antikoncepce může pomoci se ženě uvolnit. Žena se nemusí bát, že by otěhotněla a může si sex naplno užívat, a to i s naprosto cizím mužem. 

Na druhou stranu ale antikoncepce ovlivňuje hladinu libida. Antikoncepce udržuje v těle ženy stále stejnou hladinu hormonů. Nedochází tak k žádnému zvýšení sexuální chutě, což může být u žen už tak s nízkým libidem problém.

Antidepresiva

Antidepresiva a ztráta libida spolu úzce souvisí. Tyto léky pomáhají ženám cítit se lépe a mít pocit větší energie. Pokud fungují antidepresiva správně, tak mají díky tomuto účinku schopnost libido zvýšit. 

Ne u každé ženy to je ale pravidlem. Dostavit se po těchto lécích mohou i potíže s orgasmem. Orgasmus žena dostává později nebo jej nemusí dosáhnout vůbec.

Drogy

Samotnou kapitolou snížené hladiny libida jsou drogy. Všechny druhy drog mají negativní účinky na ženské libido. Je to obdobné jako u alkoholu a kouření. 

Pokud si říkáte drogy neberu, ale sem tam si dám marihuanu – rychle na to zapomeňte. Právě marihuana je velkým zabijákem libida. Marihuana snižuje libido a vedle toho vysušuje sliznici v pochvě. Sex tak bude bolestivější, a to uznejte, chuti na sex nepomůže.

Onemocnění a poruchy

Na libido mají vliv i nemoci a různé poruchy. Hladinu libida může snížit porucha štítné žlázy. Tyto poruchy přímo ovlivňují hormony, které u žen mohou také snížit chuť na sex. Sexuální apetit s poruchou štítné žlázy je dobrým místem pro vědecká bádání. Zatím není zcela jasné, jak ke snížení libida u této poruchy dochází.

Důležitou součástí organismu jsou i nadledvinky. Pokud dochází k poruchám nadledvinek, může se snížit i ženské libido. Nadledvinky jsou producenti ženského pohlavního hormonu, a pokud nefungují, může docházet ke ztrátě chuti na sex. Nadledvinky produkují ženám tento hormon i po menopauze, kdy přestanou fungovat v této roli vaječníky.

Pokud dojde u ženy k odstranění dělohy, může to být důvodem k poklesu libida. Ne u každé ženy to ale platí. Jsou ženy, kterým se sexuální život zlepší a jsou naopak i ty, kterým to uškodí.

Jak poznáte, že se u vás projevil pokles libida?

  • sex vyhledává pouze jeden z partnerské dvojice, tomu druhému sex moc nechybí
  • pocit ztráty radosti ze sexu, sexuálního vzrušení
  • neschopnost dosáhnout orgasmu, i když to předtím šlo
  • mezi partnery mizí doteky i během dne
  • sex vnímáte jako povinnost a vůbec se na něj netěšíte
  • nemáte vůbec sexuální myšlenky ani představy
  • sex mezi partnery neprobíhá často, spíše sporadicky
  • během sexuálního aktu vám chybí pocit propojení s partnerem

Jak si poradit s nízkým libidem? Podívejte se na tyto zaručené tipy:

S nízkou hladinou libida se může žena vypořádat několika způsoby. Od změny zavedených stereotypů až ke změně jídelníčku. I jídlo, které konzumujete, má totiž vliv na vaše libido.

1. Změňte jídelníček

Není žádné tajemství, že existují afrodiziakální potraviny. Tyto potraviny zvyšují chuť na sex a působí tak blahodárně na libido.

Do jídelníčku byste měli zařadit hodně ovoce a zeleniny. Nemusí se nutně jednat o afrodiziaka, ale i tak vám pomohou. Nejen, že není zdravé jíst tučná a mastná jídla z důvodů celkového fungování organismu, ale také se to odrazí na vašem libidu. S nezdravými jídly se totiž pojí nadváha a někdy i ztráta chuti cvičit.

Když už jsme nakousli afrodiziakální potraviny, víte, které jsou nejvhodnější? Nejznámějším afrodiziakem jsou ústřice. Ústřice obsahují velké množství antioxidantů a také zinek. Zinek je často spojován s plodností. Sáhnout dále můžete po chřestu, skořici, zázvoru, celeru či chilli.

Ženy se mohou poohlédnou po kotvičníku zemním nebo ženšenu. I tyto přírodní afrodiziaka můžete vyzkoušet. Slyšeli jste někdy o Zerexu Klasik? Maca je jednou ze superpotravin a má silné afrodiziakální účinky. Ač se jedná o doplněk stravy určený zejména pro muže, může Zerex Klasik užívat i žena. Obsahuje právě onen kotvičník zemní, ženšen a macu peruánskou, díky čemuž se jedná o dokonalé spojení pro ženy se sníženým sexuálním libidem.

2. Použijte esenciální oleje a aromalampy

V každém případě má na chuť na sex vliv i prostředí. Pokud dokážete vytvořit uvolněnou atmosféru, máte vyhráno. Pomoci si můžete esenciálními oleji, které jednoduše nalijete do aromalampy, ze které se pak line příjemná vůně snižující deprese, stres, a navíc pomáhá i jako afrodiziakum.

Esenciální olej nemusíte lít jen do aromalampy, můžete jej nalít i do vany a dopřát si příjemnou a uvolňující koupel. Jste milovníky masáží? Představte si uvolňující masáž s partnerem za pomocí vonného olejíčku.

Do esenciálních olejů se používá především jasmín, rozmarýn, skořice či santalové dřevo. Navodit tu správnou atmosféru může i parfém s těmito přísadami. Energickou pánskou vůní, která je plná vzácných dřevin (cedr, santalové a olivové dřevo) v kombinaci s hřebíčkem, skořicí a citronem, je Pánský parfém Zerex Hunter. I díky tomu, že bude muž krásně a přitažlivě vonět, se může navodit ta správná uvolněná atmosféra.

3. Pravidelně cvičte

Na libido má velký vliv i fyzická aktivita ženy. Ženy, které pravidelně cvičí, mají vyšší chuť na sex a působí často velmi nespoutaně. 

Cvičení ženám také přináší menší bolesti při menstruaci. Cvičící ženy trpí jen ve velmi málo případech hormonálními obtížemi. Vedlejším efektem pak může být i to, že díky cvičení se budete cítit pružnější a zvládnete s partnerem i náročné sexuální polohy. Díky tomu se budete na sex více těšit.

4. Pusťte si hudbu

Možná vás to překvapí, ale i poslech hudby má vliv na libido. Je prokázáno, že hudba snižuje napětí a celkové uvolňuje. Správná hudba dokáže navodit správnou atmosféru a do postele je to pak už jen kousek. 

Je prokázáno, že lidé, kteří si pouštějí doma hudbu se partnerovi věnují více a častěji dochází i k sexu. Hudba dokonce dokáže u některých lidí vyvolat pocit obdobný pocitu orgasmu.

5. Vyzkoušejte něco nového

Ztráta libida souvisí často s rutinou a stereotypem. Zkuste si o tom s partnerem promluvit. Nemusíte rovnou zkoušet trojku nebo něco šíleného, ale určité změny udělat můžete. Není špatným řešení pořídit novou erotickou hračku nebo probrat s partnerem své sexuální touhy a představy.

S partnerem o svých touhách mluvte, společně najdete řešení. Vedle pořízení hračky, můžete například zkusit změnit polohu nebo si sex dopřát jinde než v posteli. Zkuste to ve vaně při uvolňující koupeli nebo … to už necháme na vás. Změna dokáže pomoci.

Žhavé tipy vám poskytne také erotická kniha Zerexsutra. V té najdete desítky nových a neotřelých sexuálních poloh. Od těch úplně jednoduchých, až po ty náročné, na které se budete muset trochu připravit. Kromě toho vám Zerexsutra odhalí tajemství lidské anatomie a tipy a triky pro příjemný sex. A celé je to završeno reálnými příběhy skutečných lidí, kteří vám popíší své erotické chvilky.

6. Udělejte si čas na sebe

Jak již bylo zmíněno, jedním ze zabijáků libida je stres. Je důležité stres odbourat. Hodně tomu prospěje, když si čas od času dopřejete čas sama na sebe. Můžete si přečíst dobrou knihu, nanést si pleťovou masku, podívat se na oblíbený seriál nebo jít na jógu.

K takové relaxaci je perfektní Bylinný čaj Stres a zklidnění. Tato unikátní čajová směs obsahuje tradiční bylinky, jejichž složky příznivě působí na udržování klidné mysli a zlepšování kvality spánku. Třezalka tečkovaná přispívá k duševní a emocionální rovnováze a udržení pozitivní nálady. Meduňka a levandule zase podporují příjemné uvolnění během uspěchaných dní. Díky tomuto čaji se skutečně pořádně uvolníte, odpočinete a zrelaxujete.

Nemusíte mít chuť na sex každý den

Závěrem je potřeba si uvědomit, že jsou životní situace, kdy člověk na sex jednoduše nemá chuť. Není nic neobvyklého, že se vám nechce každý večer sexuálně dovádět. Je dobré udržovat sexuální chutě ve správné rovině. Pokud byste chtěli mít sex každý den nebo i několikrát denně, může se už jednat o opačný problém.

Ženské libido je stejně jako to mužské ovlivňováno řadou faktorů. Zvýšení libida není vždy jednoduché, ale řešení se dá vždy najít.

 

Přečtěte si také o sedmi přírodních způsobech ke zlepšení libida vaší polovičky:



antidepresiva a ztráta libida příčiny ztráty libida nechuť na sex v mladém věku
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow