Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Nejčastější poruchy ejakulace. Vyhněte se jim!

Autor článku: redakce Zerex.cz 26.09.2018 00:00 Nejčastější poruchy ejakulace

Pro někoho může být ejakulace naprosto přirozeným zakončením milostných hrátek. Můžete ji vnímat jako normální součást vašeho intimního života. Někdy ale samotná ejakulace může partnerům hodně znepříjemnit život. Problémy s ejakulací a její poruchy dokonce postihují muže stejně často, jako problémy s erekcí. Podívali jsme se tedy na zoubek nejčastějším problémům s ejakulací, jejich příčin a možných řešení.

1. Předčasná ejakulace

Předčasnou ejakulaci zažil v životě snad každý muž. Souvisí nejen v mládím, nevyzrálostí, ale také třeba nižší četností pohlavních styků. Uznávaný odborník v oblasti sexuologie MUDr. Václav Urbánek, CSc. na to má jasný názor: „ Pokud mezi jednotlivými ejakulačními vybitími (zejména u jedince mladého) vznikne časový výpadek celotýdenní či třeba ještě podstatně delší, tak při následném pohlavním styku pak u každého muže nastoupí tendence k urychlení nebo dokonce k překotnosti ejakulace. To není žádná porucha, ale fyziologická zákonitost.

Ale samozřejmě to není nic příjemného. Jak tedy rozeznáte předčasnou ejakulaci od té normální?

Projevy předčasné ejakulace

Asi 20 až 30 % mužů aktuálně bojuje s předčasnou ejakulací. Může se objevit u všech mužů různých všech věkových skupin, ale i sociálního postavení. Kdy můžeme jednoznačně hovořit o předčasné ejakulaci a kdy se jedná o normální ejakulaci, se kterou není nutné něco dělat?

Opět jsme se na to zeptali uznávaného odborníka v oblasti sexuologie MUDr. Václava Urbánka, CSc.: „Odborníci (sexuologové a urologové) zaujali na mezinárodní úrovni arbitrážní stanovisko, že o sexuální dysfunkční poruchu s názvem předčasná ejakulace se jedná jen v případech, kdy ejakulační latence neboli časový interval od začátku dráždění pohlavního údu do výronu semene je kratší než jedna(!) minuta.

Pokud u vás dojde k vyvrcholení a zároveň i ejakulaci do jedné minuty, můžeme jednoznačně hovořit o předčasné ejakulaci. Jestliže ale vyvrcholíte až třeba po několika minutách, už se jedná o klasickou ejakulaci. To je nutné si velice dobře uvědomit. Raději tedy zapomeňte na pornografické snímky. Oproti nim totiž trvá klasická soulož v průměru kolem 5 minut. Takže sex v řádech minut rozhodně není žádnou poruchou nebo problémem. Je to naprosto přirozené.

Příčiny předčasné ejakulace

Vyvrcholíte skutečně velice rychle, v řádech několika sekund? Odkud se tento problém vzal? Je nutné vyhledat odbornou pomoc?

V tomto bodě vám bohužel příliš odpovědí nepřineseme, přesné příčiny předčasné ejakulace totiž nejsou známé. Na vině může být psychika, sexuální nevyzrálost a nezkušenost, stres, strach, ale i fyzické faktory, jako je zvětšená prostata nebo zánět močových cest.

Sám sebe se tedy zeptejte, zda je ve vašem vztahu i životě všechno v naprostém pořádku. Často bývá na vině velmi málo sexuálních zkušeností, které zprvu vedou k urychlení vyvrcholení. Naštěstí pro vás to ale není nic, čím byste se měl strachovat. Po několika získaných zkušenostech nabydete sebevědomí a už vám to přijde naprosto přirozené. Stejně jako se člověk musí naučit udržet močení, musí se také naučit ovládat ejakulaci.

Řešení předčasné ejakulace

Jak předčasnou ejakulaci můžete vyřešit? Jak se jí jednou provždy zbavit? Pan doktor Václav Urbánek nám dál detailní postup pro její řešení:

  1. Striktně dodržujte častost ejakulačních vybití, a to nejlépe (pokud možno) každý druhý den čili obden. A to jak v partnerském páru, tak eventuálně i „single“.
  2. Vyzkoušejte tradované rady: Během soulože přenášejte svou mysl k představám neerotickým, čistě prozaicko-pracovním. Někdo zařazuje do série kopulačních pohybů také přestávky.
  3. Některým (mladým) mužům pomáhá, když před večerním pohlavním stykem již třeba dopoledne onanují až do ejakulace.
  4. Používejte kondom, neboli využívejte tlumivý mechanický vliv této latexové membrány.
  5. Sexuolog či jiný lékař vám může k nanesení pod kondom na žalud penisu předepsat tlumivou mast nebo gel.
  6. Podle podrobného návodu popsaného v knize profesora PhDr. Stanislava Kratochvíla, CSc., „Sexuální dysfunkce – příčiny a léčba“ se ve dvojici s partnerkou věnujte univerzálnímu nácviku sexuálních funkcí, včetně takzvané stiskací techniky.
  7. Mnoha mužům pomáhá výživový doplněk Zerex Extralong . Užívá se jedna tobolka jednu hodinu před sexuálním aktem; maximální denní dávka obnáší dvě kapsle. V některých případech uživatelé Zerexu Extralong uvádí prodloužení pohlavního styku až o 30 minut.
  8. Z nespecificky se uplatňujících medikamentů, sexuologem předepisovaných, nejúčinnější byl a je Anafranil. Nyní už však máme k dispozici výborný, moderní, naprosto cíleně působící léčivý přípravek – generickým složením dapoxetin, registrovaný pod firemním názvem Priligy.

Extrelong na předčasnou ejakulaci

2. Opožděná ejakulace

Předčasná ejakulace ovšem není jediný problém, který muže trápí. Ejakulace může přijít nejen příliš brzy, ale také příliš pozdě. Pak o ní nehovoříme jako o předčasné ejakulaci, ale jako o opožděné ejakulaci. A věřte nebo ne, opět se jedná o poměrně častý problém. U někoho se dokonce může jednat o chronickou záležitost.

Projevy opožděné ejakulace

Jak se opožděná ejakulace projevuje? Prakticky je pravým opakem ejakulace předčasné. Sex trvá až příliš dlouho než muž vyvrcholí. Není výjimkou, že takový sex může trvat klidně i několik desítek minut. Možná to zní jako požehnání, ale nenechte se zmást. Ne vždy jsou totiž partneři naladěni na nekonečně dlouhé milování. Navíc je takový sex logicky velice vyčerpávající. A to potom vede i k tomu, že muž zkrátka vrcholu ani nedosáhne.

Příčiny opožděné ejakulace

Jak opožděná ejakulace vzniká? V tomto případě je na vině většinou čistě psychika. Muž je většinou natolik ve stresu či pod pracovním tlakem, že se nedokáže dostatečně uvolnit a zkrátka k ejakulaci ne a ne dojít, anebo k ní dojde, ale až po dlouhé době. „ Při jakékoliv nedokonalosti pohlavního styku bývá psychická složka přítomna, vytváří se tzv. psychologická nadstavba, ” uvádí MUDr. Václav Urbánek, CSc. Opožděnou ejakulací nejčastěji trpí vysoce postavení manažeři, kteří jsou pod neustálým tlakem, a v tomto případě hraje psychika obrovskou roli.

Řešení opožděné ejakulace

Stejně, jako je psychika hlavní příčinou opožděné ejakulace, je také jejím hlavním řešením. Stačí se trochu uvolnit, pořádně si odpočinout, dostatečně zrelaxovat a uvidíte, že to půjde samo. Odjeďte třeba na společnou dovolenou a uvidíte, že se váš intimní život vrátí do zajetých kolejí. Více o vlivu psychiky na váš sexuální život si můžete přečíst zde .

3. Slabá ejakulace

Dalším častým problémem s ejakulací je příliš slabá ejakulace. Ta nejčastěji postihuje starší muže, ovšem může se objevit i u mladých pánů. O co se jedná?

Projevy slabé ejakulace

Slabá ejakulace je stav, kdy má muž během orgasmu snížený pocit vyvrcholení a vzrušení a nepociťuje typické kontrakce spojené s výronem semene. Navíc může být doprovázena malým množství ejakulátu. Taková ejakulace není pro muže vůbec uspokojivá. Kromě toho, že jde o psychicky nepříjemnou záležitost, představuje slabá ejakulace jednu z příčin mužské neplodnosti.

Příčiny slabé ejakulace

Jak vlastně slabá ejakulace vzniká? Bohužel je slabá ejakulace spojená s věkem muže. Jak muž stárne, může si na sobě všimnout různých změn. Jednou z nich je i slábnoucí ejakulace a množství ejakulátu. Na vině je většinou zbytnělá prostata, která tlačí na močovou trubici a nepropouští tolik ejakulátu. Proto uděláte nejlépe, pokud navštívíte svého praktického lékaře, který vás prohlédne a určí následnou léčbu.

Řešení slabé ejakulace

Jak už jsme uvedli výše, uděláte nejlépe, pokud navštívíte svého praktického lékaře. Pomocnou ruku vám v tomto ohledu může podat i doplněk stravy Prostanax pro podporu zdraví prostaty. Jedná se o výživový doplněk na přírodní bázi, který příznivě působí na správnou funkci prostaty, močového ústrojí a na zachování reprodukční schopnosti.

4. Suchá ejakulace

Posledním problémem spojeným s ejakulací je tzv. Suchá ejakulace. Velmi snadno ji poznáte - dosáhnete orgasmu, během kterého ale nedojde k ejakulaci. Tento problém opět může postihnout jakéhokoliv muže, mladého i starého.

Projevy suché ejakulace

Jak už jsme naznačili, suchá ejakulace se projevuje nulovým výronem semena během orgasmu . Muž tedy sice dosáhne orgasmu, ale nedojde během něho k ejakulaci. Žádná tekutina nevyjde ven z penisu. V mladém věku jde o poměrně běžnou záležitost a většinou nejde o nic vážného. Ve středním a pokročilejším věku může suchý orgasmus signalizovat vážnější komplikaci.

Příčiny suché ejakulace

Suché orgasmy, jak se jim občas přezdívá, jsou v mladém věku velice běžné. Mladý člověk totiž velice snadno dosáhne vrcholu, a díky tomu může jeho genitáliím rychle „dojít materiál”. Stačí si ovšem dát od sexu pauzu a klasická ejakulace se opět vrátí. Ve středním a pokročilejším věku může suchý orgasmus signalizovat tzv. Retrográdní ejakulaci. O co se jedná?

Retrográdní ejakulace způsobuje, že je semeno při orgasmu sice vypuzeno, ale vstříknuto do močového měchýře. To může být velice nepříjemné, dokonce i hodně bolestivé. Pro muže to rozhodně není nic příjemného. V takovém případě byste měl okamžitě navštívit lékaře.

Řešení suché ejakulace

V mladém věku je řešení jednoduché - sexuální abstinence. Alespoň na pár dní si dejte od sexu a masturbace pohov. Klasická ejakulace se opět dostaví.

Ve středním a pokročilejším věku ovšem doporučujeme neprodleně navštívit lékaře. Zejména pak v případě, že příliš často nesexujete. Lékař vás prohlédne a určí přesnou příčinu vašich problémů. Nemusí se jednat o nic vážného, ale člověk nikdy neví a neměl byste to rozhodně podceňovat.



poruchy ejakulace
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow