Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Tribulus Terrestris: Přírodní pomocník pro růst svalové hmoty

30.09.2019 00:00 tribulus-terrestris-prirodni-pomocnik-pro-rust-svalove-hmoty

Kotvičník zemní, neboli tribulus terrestris, už nejspíš alespoň okrajově znáte. Pomáhá udržet optimální hladinu mužského pohlavního hormonu v krvi, podporuje sexuální libido a celkově stimuluje zdravý sexuální život. Ovšem věděl jste, že vám dokáže zlepšit také růst svalové hmoty?! Jak konkrétně účinkuje tribulus terrestris na růst svalové hmoty? Co je skutečnost a co jsou už jen nafouknutá marketingová tvrzení?

Tribulus Terrestris

Kotvičník zemní, latinsky Tribulus terrestris, je nenápadná květina rostoucí v Evropě, Asii, Africe i Austrálii. Obsahuje vysokou hladinu rostlinných „anabolických steroidů“, jež můžete znát právě z budování svalové hmoty u kulturistů.

Ovšem v případě klasických steroidů je tento růst nepřirozený a může vést i k řadě vedlejších účinků. Kdežto u kotvičníku zemního jsou tyto „anabolické steroidy“ na přírodní bázi a nejedná se vlastně o anabolické steroidy jako takové. Tyto látky pouze přirozeně přispívají k lepšímu růstu svalové hmoty, ale nemají žádné nežádoucí účinky.

Ing. Štěpánka Janoutová, zakladatelka kotvičníkové farmy, kterou společně se svým manželem provozuje už od roku 2005, uvádí: „Kotvičník například léčí mužskou neplodnost, pomáhá regulovat menstruační cyklus u žen, snižuje krevní tlak i cholesterol, napomáhá při DNĚ, srdečních arytmiích i tachykardiích a velký význam má i pro lidi s cukrovkou 2. typu.

Růst svalové hmoty pomocí kotvičníku zemního

Tento pozitivní účinek kotvičníku zemního sledovalo i několik na sobě nezávislých studií.

Tou nejzajímavější je studie z roku 2007, která sledovala vliv kotvičníku zemního na sílu svalů a složení těla během tréninku u elitních hráčů ragbyové ligy.

Dvacet dva australských ragbyových hráčů ve věku zhruba 20 let bylo náhodně rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina užívala kotvičník zemní a druhá skupina jen placebo. Všichni muži ovšem prováděli po dobu pěti týdnů klasický strukturovaný trénink v rámci příprav svého klubu na závody tak, jak byli zvyklí. Svalová síla, složení těla a poměr mužského pohlavního hormonu v moči byly monitorovány před i po suplementaci.

Po 5 týdnech tréninku se pevnost svalů významně zvýšila u skupiny užívající Tribulus terrestris. Ovšem v poměru mužského pohlavního hormonu v moči nebyly mezi skupinami zaznamenány větší rozdíly.

Druhá studie z roku 2017 zase odhalila, že extrakt z kotvičníku zemního zmírňuje poškození svalů a podporuje anaerobní výkonnost. Celkem bylo v této studii sledováno 15 profesionálních boxerů, kteří byli taktéž rozděleni do dvou skupin. Skupina užívající Tribulus terrestris nakonec zaznamenala mnohem lepší výsledky - výraznější nárůst svalové hmoty, zlepšení fyzické síly i celkový progres ve svém tréninku.

Další odborná vědecká studie s názvem „Pro-sexual and androgen enhancing effects of Tribulus terrestris L.: Fact or Fiction” sledovala muže ve věku od 14 do 60 let a zjišťovala, zda má kotvičník zemní nějaký vliv na množství mužského pohlavního hormonu v těle.

Během tří měsíců bylo zjištěno, že kotvičník zemní skutečně může zvýšit hladinu mužského pohlavního hormonu v těle. To jinými slovy znamená, že užívání kotvičníku zemního může zvýšit hladinu mužského pohlavního hormonu v těle a tím i přinést veškeré benefity, které se k tomu váží - nárůst svalové hmoty, zvýšení sexuálního apetitu, posílení erekce, zlepšení vytrvalosti, podpora energie a další.

Dále vědci zjistili, že lidé užívající 750 až 1 500 mg kotvičníku zemního denně po dobu minimálně dvou měsíců mají zvýšenou sexuální touhu až o 79 %. A to neplatí pouze o mužích, ale také o ženách. Až 67 % žen s velmi nízkým libidem zaznamenalo zvýšenou sexuální touhu poté, co užívalo po dobu 90 dnů doplňky stravy s 500 - 1 500 mg extraktu z této byliny.

Správné užívání tribulus terrestris pro růst svalové hmoty

Abyste ale mohli využít všech těchto benefitů, je potřeba užívat tribulus terrestris pravidelně, správně a v dostatečném množství. Nestačí si jednou měsíčně zobnout doplňku stravy s jeho extraktem a očekávat zázraky.

Podle odborníků Vladimira Neycheva, MD, PhD. z University of Central Florida a Prof. Vania Miteva, MD, PhD. z Molecular Medicine Center by měl asi 70kg člověk užívat dávku 700 - 1 400 mg kotvičníku zemního denně.

Abyste na sobě zpozorovali pozitivní účinky, musí se kotvičník užívat dlouhodobě, a to na denní bázi.

Přípravky obsahující kotvičník zemní

Pokud vás čaje a odvary z kotvičníku zemního příliš nelákají, uděláte nejlépe, pokud vsadíte na klasické doplňky stravy. Jejich užívání je naprosto jednoduché a zvládne to každý - užijete jednu tabletku denně.

Účinné množství kotvičníku zemního společně i s dalšími vysoce přínosnými výtažky najdete jak v Zerexu Klasik, tak i v Zerexu Ultragold a Zerexu Extralong. Ať už tedy vsadíte na jakoukoliv modalitu přípravku Zerex, vždy do sebe dostanete dostatečné a účinné množství kotvičníku zemního.

Kotvičník zemní můžete užívat i vy!

Užívání kotvičníku zemního je naprosto bezpečné. Laboratorní testy neprokázaly toxicitu ani žádné negativní účinky kotvičníku zemního na lidský organismus. Kotvičník zemní může proto užívat každý zdravý dospělý člověk.

Není vhodný jen pro děti do 15 let, pro těhotné a kojící ženy a alergiky.

Kotvičník zemní příznivě ovlivní růst vaší svalové hmoty, podpoří vaši pevnou erekci, zlepší váš výkon v posteli, udrží optimální hladinu mužského pohlavního hormonu v těle, nabudí vaše libido a sexuální touhu.

 



tribulus terrestris
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow