Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Vztahy

Trápí vás sexuální nesoulad s partnerem? Mluvte o tom!

Autor článku: redakce Zerex.cz 30.04.2017 00:00 sexuální nesoulad

Pokud to v posteli mezi partnery neklape hned od začátku, nejspíš následuje rozchod. Co ale dělat, když se sexuální nesoulad projeví až po letech, kdy z milenců jsou manželé vychovávající děti? Každý pár to řeší po svém. Zásadní je, o jak velký problém se jedná, jestli ho partneři nenechali zajít příliš daleko a do jaké míry jsou schopni ústupků. Nejedna žena svému muži raději vyhoví, pokud chce sex častěji než ona. To je ale z dlouhodobého horizontu chyba. Muž na to stejně přijde a začne si připadat provinile nebo je agresivní, případně se stáhne do sebe. Žena si zase vyčítá, že je chladná, zpytuje svědomí, proč není tak dobrá v posteli, často se přidává žárlivost nebo podezírání partnera z nevěry.

Starého psa novým kouskům nenaučíš?

Nesoulad se ale může projevit i jinak než jen v tom, jak často se milovat. Někteří lidé jsou náruživí, temperamentní, divocí a vášniví, v posteli rádi experimentují. Jiní se naopak projevují dost zdrženlivě a střídání dvou poloh je pro ně už prakticky nepřijatelné. Milenci se nemusejí shodnout nejenom na praktikách a frekvenci, ale i v ochotě toho druhého uspokojit i jinak než při klasickém pohlavním styku. Pro vztah to bývá velká zatěžkávací zkouška. Pokud si oba o svých sexuálních potřebách umí v klidu promluvit a dohodnout se, určitá šance na úspěch tu je. I když, jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš. Někdy ani dobrá vůle a trpělivost nestačí.

Hledejte řešení, ne viníka

V takovém případě je na místě navštívit sexuologa. Ten se obvykle snaží partnery přimět, aby se snažili sladit své sexuální tempo. Důležité je, že se při této návštěvě odborníka nehledá viník, ale řešení. Lékař v mnoha případech navrhne, aby muž a žena trávili více času spolu, zažívali velmi intimní chvíle, ale pohlavní styk mají zakázaný. Podle toho, jak se terapie rozeběhne, pak sexuolog navrhne další postup. Někdy se ukáže, že k odcizení v sexu vedly dlouhodobě neřešené spory, takže pomocnou ruku pak může podat i psychoterapeut.

Na svět přicházíme se sexuálním pudem, ale u každého je jeho intenzita jiná, a navíc se liší i během jednoho jediného života. Najít partnera, který s námi bude stále na stejné vlně, je obtížné, v některých případech téměř nemožné. Zajímavé je, že první příznaky sexuálního nesouladu se nemusejí dlouho projevit, zejména v období takzvané erotické fascinace je vnímání vlastní i partnerovy milostné touhy hodně zkreslené.



sex sexuální nesoulad vztahy
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow