Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Problémy s prostatou může způsobit i jízda na kole!

Autor článku: redakce Zerex.cz 07.06.2018 00:00 problémy s prostatou

Udělám něco správného pro své zdraví. Budu se více hýbat! Pořídím si nové kolo a pravidelně s ním budu vyrážet do přírody. Je to přeci zdravé, ne?!” říkáte si při pohledu na své zvětšující se bříško? Sport a pohyb je určitě zdraví prospěšný. Navíc pro spokojený život je zcela zásadní! Může vám dokonce zachránit i výkon v posteli, neboť právě díky pravidelnému pohybu se udržujete v dobré kondici. Nic by se ale nemělo přehánět! Jak se říká, všeho s mírou! Věděli jste ale například, že příliš častá jízda na kole vám může způsobit problémy s prostatou?

Příliš častá jízda na kole není prospěšná

Britská studie totiž zjistila, že muži, kteří pravidelně jezdí na kole, a to několik hodin týdně, mají až šestkrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít problémy s prostatou. Řeč je o hodně aktivních cyklistech, kteří stráví klidně i devět hodin týdně v sedle. K těmto dramatickým závěrům dospěl výzkumný tým vědců při londýnské univerzitě, kteří zkoumali, jaké dopady má cyklistika na zdraví 5 200 cyklistů. Pokud na kole jezdíte pouze do práce, nemusíte se bát. Pokud ovšem rádi nasednete na kolo i po práci a vyjedete na dlouhé, několika kilometrové okruhy, jste více ohroženi onemocněním prostaty.

Problémy s prostatou a jízda na kole

Nejčastějším karcinomem u mužů je rakovina prostaty. Jak ta souvisí s jízdou na kole? Podle vědců s ní opět může mít souvislost. Dokonce slavný sportovec a cyklista Lance Armstrong onemocněl právě rakovinou prostaty. Náhoda? Podle vědců nikoliv! Je tedy logické se domnívat, že i toto onemocnění může mít s pravidelnou cyklistikou souvislost.

Na sexuální život nemá cyklistika vliv

Naštěstí na vaše sexuální výkony ani na vaši plodnost nemá tento sport žádný vliv. Pode autorů práce zveřejněné v Journal of Men's Health v roce 2014 neexistuje žádná souvislost mezi počtem hodin strávených jízdou na kole a erektilní dysfunkcí. A uklidníme vás, ani mezi jízdou na kole a rozvojem neplodnosti u mužů podle této studie neexistuje žádná spojitost. Bát se podle ní nemusí ani ti, kteří na kole tráví až šest hodin týdně. V posteli tedy zůstanete stále tím kancem jako doposud. Pouze problémy s prostatou či případně rakovina prostaty si na vás mohou ukázat. Jak se vyhnout problémům s prostatou zaviněným pravidelnou jízdou na kole? Jak se takovým komplikacím můžete vyhnout? Mnoho uživatelů doporučuje pořízení speciálně tvarovaného sedla, u kterého nebude tolik tlačeno na vaše nádobíčko a hlavně na prostatu. Na trhu se dá v současnosti najít spousta takových sedadel. Vhodné je také pro jízdu na kole zvolit speciální cyklistické kalhoty či kraťasy s vypolstrovanou oblastí kolem zadku a rozkroku. I ty vám pomohou snížit tlak v oblasti přirození.

Prevencí proti problémům

K udržení správné funkce prostaty můžete přispět například pomocí doplňku stravy Prostanax. Ten příznivě působí na správnou funkci prostaty. Obsahuje extrakty z tradičních bylin, které pomáhají udržet zdravou a funkční prostatu. Mezi tyto bylinky se řadí Serenoa plazivá a Kopřiva dvoudomá. Z minerálních látek najdete v Prostanaxu zinek. Serenoa plazivá je malá palma s tmavými, červeno-černými plody v podobě bobulí rostoucí na Atlantickém pobřeží Severní Ameriky. Příznivě působí na správnou funkci prostaty, močového ústrojí, na zachování reprodukční schopnosti. Současně podporuje také růst vlasů. Pomáhá omezovat další zvětšování objemu prostaty a zhoršování obtíží při vyprazdňování močového měchýře. Kopřiva dvoudomá je již odnepaměti známá jako léčivá bylinka. Kopřiva je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje vylučovací funkci ledvin i funkci močového ústrojí. Má též dobrý vliv na slinivku břišní, pročištění krve a krvetvorbu. Léčí nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování močení a zároveň současně vyvolává dobrý průběh stolice. A neposlední řadě zinek je důležitá složka pro udržení prostaty v kondici. Napomáhá při blokování proměny mužského pohlavního hormonu na jeho aktívni formu DHT, což má vliv na zpomalení růstu buněk prostaty. Nedostatek zinku způsobuje poruchy zraku, hojení, kožní choroby, padání vlasů, zeslabení nehtů, narušení reprodukční schopnosti, zvětšenou prostatu, neplodnost, psychické poruchy, poruchy imunity, časté nachlazení, chřipky, bolesti kloubů, aterosklerózu a špatnou cirkulaci krve.

Rada na závěr

Ač jsou samozřejmě pravidelné pohybové aktivity zdraví prospěšné, nemělo by se to s nimi nikdy příliš přehánět. Všeho zkrátka moc škodí, a to i sportu. Vědci navíc zjistili, že ani pro vaši partnerku nejsou příliš časté výlety na kole prospěšné. Podle americké studie totiž většina žen, které týdně ujedou přes dvě stě kilometrů na kole, trpí sníženou pohlavní citlivostí. Proto to s cyklistikou nepřehánějte a raději občas vyrazte do přírody jen po svých. https://izerex.cz/blog/problemy-s-prostatou-vyhnete-se-jim/



problémy s prostatou prostata jízda na bicykli a prostata
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow