Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Co dělat, když máte zkrácenou uzdičku?

27.01.2020 00:00 kratka-uzdicka

Krátká uzdička je častým mužským problémem. Je velice nepříjemná a může naprosto zruinovat mužův sexuální život. Co ji může způsobit? Jak se taková krátká uzdička projevuje? Jak se dá tato obtíž odstranit? A existuje nějaká domácí léčba krátké uzdičky žaludu? Na všechny tyto otázky najdete odpověď právě zde.

Co je to uzdička žaludu?

💡 Uzdička, neboli frenulum, je kožní řasa, která spojuje předkožku se žaludem. Pro muže jde o velmi citlivé místo z důvodu velkého množství nervových zakončení. Stimulace uzdičky při styku tak vede k výraznému vzrušení.

Z anatomického hlediska uzdička usnadňuje přetažení předkožky přes žalud. Sama o sobě je zřejmě nutná především k tomu, aby žalud a zevní ústí močové trubice zaujaly při erekci natolik optimální polohu, aby se po výronu semene při pohlavním styku sperma dostalo k oblasti děložního čípku.

Jak vzniká krátká uzdička

Zkrácená uzdička může být vrozenou deformitou pohlavního orgánu, případné také problémem získaným. Jedná-li se o druhý uvedený případ, důvodem vzniku je primárně zjizvení tkáně, které vzniká v důsledku opakovaného natržení.

💡 Odborně se krátká uzdička žaludu nazývá frenulum breve a výskyt tohoto jevu v mužské populaci je poměrně častý. Pokud se tedy objevil i u vás, vůbec si nemusíte zoufat.

Jak se projevuje zkrácená uzdička žaludu?

Krátká uzdička brání přetažení předkožky přes žalud. Může také způsobovat bolest při pohlavním styku, protože žalud se ohýbá směrem dolů. Souvislost může mít rovněž s předčasnou ejakulací. V běžném životě tedy většinou nemusí muže nijak omezovat, problémy nastávají až při ztopoření penisu.

Tato vrozená porucha v zásadě není nebezpečná a postiženého výrazně neohrožuje. Nicméně pro muže je nepříjemná a v podstatě mu přináší doživotní handicap. Vyžaduje proto řešení a na místě zcela jistě není stud, jímž někteří muži trpí.

Problémy způsobené krátkou uzdičkou

Pacient tudíž trpí především diskomfortem v oblasti intimního života. Často se navíc krátká uzdička spojuje i se zúžením předkožky, což celkový stav ještě zhoršuje.

💡 V konečném důsledku neřešený stav může vést k natržení uzdičky. A to je zranění sice nikterak fatální, avšak pro muže nepříjemné a bolestivé. Celá oblast je totiž, jak již bylo řečeno, díky přítomnosti mnoha nervových zakončení značně citlivá.

Pacientům se proto obecně doporučuje začít řešit tento problém ještě před zahájením sexuálního života. Krátká uzdička se dá úspěšně řešit chirurgicky. Na operaci nemusí jít pouze dospělý muž, doporučit ji může lékař stejně tak i pro dospívající chlapce.

Jak se problém diagnostikuje

Pacienta diagnostikuje odborný lékař - urolog ve své ambulanci. Kvůli uzdičce není zapotřebí žádné speciální vyšetření. Lékař je schopen vyhodnotit pacientův stav již na základě subjektivního popisu obtíží a vizuální prohlídky. K lékaři byste se rozhodně proto neměli obávat jít, nečeká vás žádné bolestivé vyšetření.

Většinou vás však navíc odborník podrobí komplexnější diagnostice a zaměří se na fyziologii celého pohlavního orgánu. Důležité je totiž také zjistit, zda pacient netrpí fimózou, tj. problémem s předkožkou. Ta pak v takovém případě vůbec nejde přetáhnout přes žalud.

Zkrácená uzdička u dětí

💡 U novorozenců a batolat se jedná o relativně běžný stav, který se v čase spontánně upraví. Ne vždy se tím pádem jedná o zúženou předkožku, která by vyžadovala okamžité chirurgické řešení. 

Lékaři doporučují nikoli ukvapené vyhledání chirurga, ale hlavně šetrné zacházení, jinak lze dítěti nevědomky spíše uškodit. Drobné natržení způsobí jizvy, v konečném důsledku větší zúžení, a tedy zhoršení stavu.

Co je parafimóza

💡 Takzvaná parafimóza je potom akutní stav, kdy je návštěva lékaře zcela nutná. Ostatně parafimóza je velice bolestivá a pacient tedy s nápravou svého stavu neotálí ve vlastním zájmu. Kromě prudké bolesti se parafimóza projevuje výrazným otokem. Dochází totiž k omezení žilní derivace, tj. penis je nedostatečně zásoben krví.

Tato komplikace vznikne, pokud se úzká předkožka přes penis přetáhne násilím. Může se totiž „zaseknout“ a jednoduše již nejde přetáhnout nazpět. V krajním případě hrozí tento stav až odumřením tkáně.

Často k tomu dochází v průběhu pohlavního styku. Uvádí se taktéž, že může k tomuto jevu docházet z důvodů při dezinfekci oblasti žaludu, když je u pacienta v nemocnici před zákrokem vyžadováno cévkování.

Jak se dá léčit zkrácená uzdička žaludu

✅ Indikován je nejčastěji drobný chirurgický zákrok. Uzdička se při něm přetne a následně sešije (tzv. frenuloplastika). Dojde tedy vlastně k jejímu prodloužení. Je taktéž možné ji i zcela odstranit.

  • Celý zákrok probíhá ambulantně, většinou v místní anestezii, lze ale také podrobit pacienta anestezii celkové. 
  • Operace trvá maximálně půl hodiny a bezprostředně poté může muž odejít rovnou domů, řádně poučen o pooperační péči.
  • Ta zahrnuje především dodržování hygieny, aplikace masti (dezinfekční či antibiotická). Pacient může po zákroku běžně očekávat otok nebo bolestivost. 
  • Otok se v čase upraví sám, proti bolesti je možné užít běžná analgetika.

Objeví-li se horečka nebo symptomy infekce, je nutné neprodleně o tomto informovat svého ošetřujícího lékaře.

Budu něco za zákrok platit?

Zákroky se provádějí standardně v nemocnicích i v soukromých zařízeních. Vybrat byste si měli podle úrovně péče, které se vám dostane i podle subjektivního pocitu z osoby lékaře a prostředí. Pro rozhodnutí podstoupit zákrok v běžné nemocnici však může hrát roli hlavně cena.

✅ Zákrok se standardně hradí z veřejného zdravotního pojištění. Proto za něj nic platit nemusíte. Půjdete-li však do soukromého zařízení, celkový účet se může vyšplhat i na několik tisíc korun.

Související zákrok aneb co je obřízka

Jestliže pacient trpí navíc i citovaným zúžením předkožky, podstoupí současně taktéž obřízku, tedy chirurgické odstranění předkožky.

💡 Tzv. cirkumcize je nekomplikovaný zákrok v místní anestezii trvající opět jen cca 30 minut. Provádí se na urologii, chirurgii nebo na plastické chirurgii. Dojde při něm k obnažení žaludu, a to buď k částečnému či úplnému. Předkožka se nemusí v rámci operace odstraňovat úplně celá.

V tuzemsku se většinou provádí ze zdravotních důvodů, obřízka se však také tradičně praktikuje i kvůli náboženskému přesvědčení. Celosvětově má obřízku dle aktuálních údajů dokonce asi čtvrtina mužů.

Mírnou komplikací po obřízce je dočasné nepohodlí. Obnažený penis je citlivější a bývá drážděn například spodním prádlem. Tyto nežádoucí příznaky však po určité době vymizí.

Ačkoli to patří k rozšířeným teoriím, o nichž se hojně diskutuje, obřízkou se zpravidla dostatečně efektivně neřeší předčasná ejakulace. Lékaři se shodují, že problematika je složitá a jen někteří pacienti udávají po absolvování cirkumcize snížení citlivosti.

Existuje domácí „samoléčba“ zkrácené uzdičky?

✅ V určitých případech nemusí být u krátké uzdičky nevyhnutelně nutný chirurgický zákrok a je možné navrhnout i neinvazivní metodu. Pevnost uzdičky lze taktéž narušit mastí, která obsahuje kortikoidy. Jakkoli je pro pacienta méně zatěžující, ne vždy je tento léčebný postup dostatečně efektivní.

Dojde-li k natržení uzdičky, zpravidla lékaři doporučují ošetření antibiotickou mastí (Framykoin), důsledné dodržování hygieny a klidový režim zahrnující zejména sexuální abstinenci. V takovém případě není návštěva lékaře úplně nutná, problém by měl v čase odeznít sám.

Objeví-li se zarudnutí, hnis, případně se rána dlouhodobě nehojí, konzultace v urologické ambulanci by měla proběhnout co nejdříve.

S krátkou uzdičkou se nemusíte spokojit

Pacient by svoje obtíže každopádně v ordinaci lékaře konzultovat měl. Krátkou uzdičku svépomocí vyléčit určitě nelze. Vyhněte se různým „zaručeným“ radám, žádné masti či bylinky neexistují. Hlavním rizikem laického ošetřování je určitě infekce. V krajním případě byste si mohli způsobit i doživotní následky.

Bohužel žádné doplňky stravy, byť i sebelepší, vám se zkrácenou uzdičkou nepomohou. Pouze s nimi můžete tonizovat své sexuální zdraví, jako například se Zerexem Ultragold. Se zkrácenou uzdičkou ale navštivte svého lékaře.

 

Obřízka přináší svému majiteli řadu benefitů. Náboženské, lékařské, kosmetické a hygienické důvody. Přečtěte si o ní více v dalším článku:



krátka uzdička uzdička žaludu zkrácená uzdička
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow