Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Jak zlepšit spermie? Zvýšení pohyblivosti a početnosti spermií

24.02.2020 00:00 jak-zlepsit-spermie

Spermie jsou základní stavební jednotkou k oplodnění vajíčka. Bez zdravého vajíčka, ale ani bez zdravých spermií to nepůjde. Jenže co čert nechtěl, kvalita spermií se všeobecně u mužů dekádu po dekádě zhoršuje. A není to způsobeno jen věkem, ale také životním stylem a prostředím, ve kterém žijeme. Neříkáme, že se máte rovnou přestěhovat na samotu u lesa, ale alespoň trochu zlepšit své životní návyky. Jak? K tomu vám přinášíme návod v tomto článku.

Co ovlivňuje plodnost mužů

💡 Plodnost u mužů je určená především kvalitou spermií. Ty musí být: 

  • správně tvarované
  • aktivní, 
  • a musí jich mužské tělo produkovat dostatečné množství

Pokud něco z toho selže, dostaví se problémy s plodností, nebo dokonce samotná neplodnost. Neplodnost je dle odborníků vyhodnocena ve chvíli, kdy ani po roce nechráněného sexu v těch nejplodnějších obdobích žena s mužem neotěhotní.

💡 MUDr. Vladimír Kubíček předseda České andrologické společnosti uvádí: „Asi u 50 procent neplodných párů je problém na straně muže. Bohužel současná úroveň léčby mužské neplodnosti je u nás velmi nedostatečná. Problém mužů je často zlehčován s tím, že vše vyřeší asistovaná reprodukce.

👎 Proč se snižuje plodnost u mužů?

Tvorba kvalitních spermií může selhat z mnoha důvodů:

  • nezdravý životní styl,
  • stres,
  • nemoci,
  • cukrovka,
  • obezita,
  • kouření,
  • pití alkoholu,
  • přehřátí intimních partií,
  • a spoustu dalších možností.

💡 „Závisí to na genetické výbavě, životním stylu, výživě a pohybové aktivitě, plodnost navíc ovlivňují i stres nebo prodělané nemoci,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan

Zhorší se i výkon v posteli

Ač v tu chvíli sám ještě netušíte, že jsou vaše spermie nepohyblivé, nebo nějak deformované, projeví se to i na vašem výkonu v posteli. Všechny výše zmíněné příčiny totiž ovlivní i vaši sexualitu. A najednou:

  • budete mít problémy se sexuální funkcí, 
  • změní se vám růst vlasů, 
  • budete mít menší chuť na sex, 
  • může se objevit bulka nebo otok ve vašich varlatech, 
  • a můžete mít také problémy s erekcí a ejakulací.

Pomalé spermie mohou znamenat neplodnost

A výsledkem bude, že se se svou milovanou budete noc co noc snažit o miminko, ale pořád neúspěšně a bezvýsledně. Den co den, týden co týden, měsíc co měsíc. 

Až najednou uplyne rok a vy navštívíte speciální kliniku, kde zjistíte, že máte třeba pomalé spermie. I taková banalita, jako jsou pomalé spermie, je totiž velký problém.

Životnost spermie

Pokud se totiž spermie nedostane do vagíny včas, velice rychle umírá. Ovšem ani ve vagíně ji nečeká žádná snadná cesta. 

Ženské intimní prostředí může být pro spermie příliš agresivní, a tudíž může všechny vaše „plavce” zahubit ještě dřív, než se vůbec dostanou k vajíčku. Někdy zde nemusí spermie přežít ani hodinu. Pak se hovoří o tzv. partnerské nekompatibilitě, kdy se páru nedaří počít miminko a většinou se v takovou chvíli obrací na odborníka. 

Pokud jsou tedy vaše spermie jakkoliv deformované, anebo prostě jen příliš pomalé, už to může způsobit obrovský problém s početím miminka.

Spermie u muže v 50

💡 A čím jste starší, tím to bohužel nebude lepší. Naopak. „S vyšším věkem bohužel dochází k vyšší míře oxidačního poškození DNA spermií. Proto, i když bude počet spermií v ejakulátu u muže ve věku 20 let a 40 let stejný, bude šance oplodnit vajíčko s přibývajícími roky nižší,“ říká sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Což je další velký problém spojený s moderní dobou - spousta párů nechává početí miminka až na později. Jenže pak už mohou být oba dva příliš staří na to, aby bez problémů zplodili potomka. 

Výsledkem může být, že daný pár už nikdy nebude mít děti, anebo pouze s pomocí moderní medicíny.

Životní návyky a vliv na plodnost mužů

✅ Proto neodkládejte založení rodiny na příliš pozdě a změňte svůj životní styl k lepšímu. 

  • Dodržujte dostatečný pitný režim, 
  • jezte dostatek ovoce a zeleniny, 
  • mějte pestrý jídelníček, 
  • omezte své nezdravé zlozvyky, 
  • nepřehřívejte své intimní partie v příliš upnutých kalhotách nebo spodním prádle, 
  • udržujte se v dobré fyzické kondici 
  • a pravidelně se hýbejte. 

To je ten nejlepší recept na zdravé, rychlé a kvalitní spermie.

Vliv kouření na spermie

Zmínka tady byla o nezdravých zlozvycích. Myšleno tím bylo hlavně kouření a pití alkoholu. To jsou totiž asi ty nejhorší lidské zlozvyky, které nejvíce negativně ovlivňují kvalitu, množství a pohyblivost spermií. 

A neříkáme to jen tak, abychom vás zastrašili. Potvrzují to i četné vědecké studie.

💡 Kupříkladu studie z let 2017 a 2018 ze Sindhova ústavu reprodukčního lékařství jednoznačně a nevyvratitelně potvrdila vztah mezi neplodností, konkrétně nízkým počtem a špatnou morfologií spermií, a kouřením. Kouření má podle této studie ničivé účinky na parametry spermatu, čímž se snižuje mužská plodnost. 

💡 Navíc bylo prokázáno, že kuřáci mají v průměru až o 13 % sníženou pohyblivost spermií.

Kuřáci by proto měli okamžitě přestat kouřit, pokud tedy chtějí zplodit zdravého potomka. V opačném případě by se vám to vůbec nemuselo podařit.

Vliv alkoholu na spermie

A ne jinak je tomu i v případě alkoholu. Konzumace alkoholu je u nás velice rozšířená. Nikdo se nepodiví nad tím, když si večer po práci otevřeme společně lahvinku vína a klidně ji celou za večerní posezení u televize vypijeme. 

💡 Jenže i takového „neškodné” pití alkoholu může ovlivnit kvalitu vašich spermií. Potvrdila to studie z roku 2017. Podle ní, nejenže má konzumace alkoholu nepříznivý účinek na objem spermatu, ale také na normální morfologii spermií. A výsledek? Nemožnost normálně oplodnit partnerku a zplodit bez problémů miminko.

✅ Jak přirozeně zvýšit plodnost?

Proto se zbavte té poslední krabičky cigaret, kterou máte v kapse, a tu láhev vína, kterou chladíte v lednici, raději někomu darujte. Uděláte tak mnohem lepší službu, než kdybyste ji sami vypili. Zároveň začněte žít zdravěji, jezte více ovoce a zeleniny, více se hýbejte a plodnost se dostaví. Uvidíte.

💡 MUDr. Vladimír Kubíček, primář Centra andrologické péče Androcare, říká: „Neplodnosti mužů je naštěstí často možné předcházet, stejně jako je tomu u jiných onemocnění. Proto je velmi důležitá intenzivní snaha o pochopení konkrétní příčiny mužské neplodnosti v daném páru.

Podpora plodnosti pomocí bylinek

Jak ještě dále přirozeně zvýšit plodnost? Jde to pouze změnou životního stylu? Naštěstí ne. Ještě můžete vyzkoušet přírodního pomocníčka pro zvýšení plodnosti. 

Sice vám nepomůže se zhuntovanými játry nebo prokouřenými plícemi, ale může vám pomoci snadněji a rychleji zplodit potomka. Jedná se o speciální přírodní doplněk stravy, který obsahuje účinné bylinky, jež napomáhají zvýšit plodnost u mužů

Zerex Ultragold

Tento nenápadný doplněk stravy přirozeně podporuje plodnost, tonizuje chuť na sex, stimuluje normální erekci, příznivě ovlivňuje zdravý intimní život muže a přispívá k udržení mužského pohlavního hormonu. 

Je to tedy dokonalý, neinvazivní způsob, jak zvýšit svou plodnost, zlepšit šanci na oplodnění a zároveň podpořit celé své snažení. 

Jak zlepšit spermie

Kvalita spermií není konečná. Můžete ji svými činy, svým životním stylem i svým zlozvyky výrazně ovlivnit. A pokud začnete ještě dnes, dostaví se výsledky překvapivě rychle. Začněte žít zdravěji, omezte nezdravé zlozvyky a pomozte si doplňkem stravy Zerex Ultragold. Uvidíte, že se z vás díky tomu stane tatínek dřív, než byste řekli „švec”.



spermie pomalé spermie životnost spermií
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow