Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Sport

Sportovní trénink na maximum: 5 rad, které zaručí výsledky

Autor článku: redakce Zerex.cz 17.11.2020 00:00 sportovni-trenink-na-maximum-5-rad-ktere-zaruci-vysledky

Skvělé výsledky sportovních výkonů zahrnují kromě samotného cvičení celý komplex důležitých činností. Jakou roli v tréninku hraje sportovní výživa a co kromě ní ovlivní rozvoj svalů?

Což podpoří ty nejlepší sportovní výsledky?

Není třeba trávit cvičením hodiny denně, pokud nejste vrcholový sportovec. Prioritou by se však pro vás měly stát činnosti, které vás dovedou k tomu nejlepšímu výsledku.

#1 Pravidelná sportovní aktivita

Snad žádným překvapením není informace, že svalstvo vybudujeme prostřednictvím fyzické aktivity. Měli byste mít však dvě věci: plán jak na to a realistická očekávání. Požadovaných výsledků totiž dosáhnete pravidelnou aktivitou, kdy cvičení neponecháváte náhodě. Plán zajistí, že nevynecháte žádnou svalovou skupinu a také to, že každé z nich dopřejete čas na regeneraci.

#2 Regenerace a dostatečný odpočinek

Relaxace a zotavení po cvičení je stejně důležité jako cvičení. Umožňuje obnovu tkání, efektivnější trénink a svalový růst. Po tréninku se věnujte strečinku, dopřejte si sprchu se střídáním teplot, jednou za čas navštivte maséra. Důležitou součástí odpočinku je spánek. Umožní produkci důležitých hormonů včetně toho růstového.

#3 Sportovní výživa

Vhodná strava zabezpečí dostatek energie na cvičení, umožní podat ten nejlepší výkon a představuje základ sportovního úspěchu. Co by měla správná sportovní výživa pro muže a ženy obsahovat?

  • 5 porcí ovoce a zeleniny (zdroje vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů),
  • celozrnné potraviny,
  • zdravé tuky,
  • dostatek proteinů, které tvoří základ pro budování svalů (získáte je z masa, vajec, syrovátky, ořechů, mléčných výrobků, ryb nebo přírodních doplňků výživy).

Tip na kvalitní sportovní výživu:

Za vyzkoušení stojí i doplňky určené pro sportující muže a ženy. Například takový čistý syrovátkový proteinový izolát, který se vstřebává extrémně rychle a snadno. Iso Whey Zero od Biotech USA je vyroben z čerstvého kravského mléka. Iso Whey Zero Obsahuje 21 g proteinu v jedné dávce, neobsahuje antibiotika, chemikálie a jiné kontaminující látky.

Vegani se nemusí obávat:

Na trhu existují i kvalitní proteinové doplňky, které nemají živočišný původ. Biotech USA Vegan Protein představuje spojení rýžových a hráškových bílkovin pro doplnění optimálního množství bílkovin. Navíc je zabalen v papírovém obalu pro redukci množství plastů. Obsahuje 3 druhy superpotravin bohatých na vitamíny a minerály a 19 gramů proteinů v jedné dávce.

#4 Pravidelnost a správné načasování

Častějši stravování zajistí, že nebudete hladovět a tělo nebude mít potřebu dělat si zásoby "na horší časy" v podobě ukládání tuků. Jídla si předem naplánujte, ideálně den předem. Tím se vyhnete riziku, že budete mít během následujícího dne "vlčí hlad" a sáhnete po jídle, které zabije vaši snahu o nárůst svalové hmoty nebo úbytek hmotnosti.

#5 Hydratace

Obrovské množství lidí podceňuje význam hydratace. Přitom platí jednoduchá rovnice: slabá hydratace = slabý výkon, duševní a fyzický. Ovlivňuje nejen výkonnost, ale i spánek, zdraví kloubů, regeneraci, fungování ledvin, které odvádějí odpadní látky z těla.

Pokles vody v těle o 2% může způsobit malé, ale kritické zmenšení mozku, které může narušit nervosvalovou koordinaci, snížit koncentraci a zpomalit myšlení. Dehydratace může také snížit vytrvalost, snížit sílu, způsobit křeče a zpomalit svalovou odpověď (bodybuilding.com).

 

Trénink není pouze o pohybu - to už velmi dobře víte. Vyzkoušejte výše uvedené rady a uvidíte, že nebudete litovat.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow