Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Mužská neplodnost: Kdy je čas navštívit lékaře?

Autor článku: redakce Zerex.cz 10.04.2017 00:00 Mužská neplodnost: Kdy je čas navštívit lékaře?

V poslední době bijí odborníci na poplach. Přibývá totiž párů, které nemohou počít dítě přirozenou cestou. Zatímco dříve se hledala chyba pouze na straně ženy, dnes se posuzuje zdravotní stav obou partnerů. Podle odhadů je u nás 15 % manželství bezdětných, protože žena nemůže otěhotnět. Je ale pravděpodobné, že neplodných párů je ve skutečnosti mnohem více. Některé totiž lékařskou pomoc nevyhledají a smíří se s tím. Může za to i mužská neplodnost? Kdy je čas navštívit lékaře?

Mužská neplodnost, problém na strane muže

Lékařské výzkumy odhalily, že zhruba v polovině případů je problém na straně muže. Pro úplnost dodejme, že o neplodnosti se hovoří tehdy, když žena není schopna otěhotnět ani po roce pravidelného a nechráněného sexu.

Důvodů, proč muž nemůže přivést ženu do jiného stavu, je mnoho. Někdy jsou na vině nedostatečně vyvinutá varlata nebo nedostatky odhalené v mužských pohlavních cestách, tedy chámovodech. Může se stát, že za neplodností se ve skutečnosti skrývá zdravotní problém týkající se prostaty. Rovněž nízká hladina mužského pohlavního hormonu představuje jednu z velmi častých příčin.

Hodně se v současné době mluví o tom, že kvalita ejakulátu klesá. Ukazuje se, že spermií ubývá, mají sníženou pohyblivost, takže ani ta nejrychlejší není schopna oplodnit vajíčko, někdy dokonce v ejakulátu úplně chybí.

Boj o čas

Návštěvu lékaře není dobré příliš odkládat, často se ukáže, že nějaký zdravotní problém je i na straně ženy a tím se to celé komplikuje. Tikání biologických hodin u ženy nelze ignorovat, takže čím dříve se léčba neplodnosti zahájí, tím lépe.

Proč se ale kvalita spermií zhoršuje? Na vině je podle odborníků nevhodný životní styl, stres, špatná strava, ale také stále více všudypřítomných plastů a chemikálií, které se dostávají do naší bezprostřední blízkosti a obecně ohrožují naše zdraví. Odborníci zároveň varují mladé muže, kteří propadli jízdě na kole, aby se měli na pozoru, protože těsný oděv zhoršuje tvorbu spermií, stejně jako zvýšené teplo. To zase vzniká ve chvíli, kdy muži pracují s notebookem na klíně.

Jak probíha vyšetření

Vyšetření mužské neplodnosti bývá relativně jednoduché. Mužovo sperma se zkoumá pod mikroskopem, přičemž lékaři se zaměří na nejrůznější vlastnosti a parametry. K odběru dochází buď v samotném speciálním centru, kde muž masturbuje, je ale možné dopravit sperma na místo neprodleně z domova díky speciálnímu kondomu. Podle spermiogramu pak lékaři navrhnou nejvhodnější léčebný postup.

Někdy stačí pouze upravit životní styl. Omezit kouření cigaret a pití alkoholu, dopřát si více spánku, upravit jídelníček a dbát na dostatečný příjem minerálů a vitamínů, zejména C a E. Je dobré obrnit se trpělivostí, protože náprava trvá až tři měsíce, než se projeví na kvalitě, množství a pohyblivosti spermií. Pokud se ukáže, že tyto změny nepomohly, lékaři obvykle přistoupí k léčbě hormonální, chirurgické nebo pomocí antibiotik.

Zerex Ultragold zdravá erekce dlouhodobě



léky na potenci neplodnost
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow