Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Krása

Zdravější a bělejší úsměv za 10 minut denně. Jak na to?

Autor článku: redakce Zerex.cz 10.11.2020 00:00 zdravejsi-a-belejsi-usmev-za-10-minut-denne-jak-na-to

Zuby jsou velmi důležitou součástí lidského těla. Mohou nám však nadělat i pořádné starosti. Jak se o ně nejlépe postarat?

Proč se starat o svůj chrup?

Ústní hygiena je důležitá pro celé tělo. Existuje obrovské množství důvodů, proč se věnovat zdraví zubů, od estetických až po zdravotní. Čištění zubů je jednoduchá činnost, kterou můžete praktikovat v pohodlí domova a měla by se z ní stát (alespoň) ranní a večerní rutina.

Nedostatečná péče může totiž souviset s následnými obtížemi:

  • onemocnění dásní souvisí se ztrátou zubů, rizikem zánětů, ale i mozkovou příhodou a srdečními chorobami,
  • infekční onemocnění dásní vede i k neschopnosti dosáhnout nebo udržet erekci a může negativně ovlivnit plodnost.

Paradentóza

Jedná se o závažnější formu onemocnění dásní, kterou musí léčit zubař. Vyskytuje se poměrně často a pokud se neléčí, může vést k bolestem, krvácení z dásní, bolestivým problémům se žvýkáním a dokonce ke ztrátě zubů. Dá se jí předejít dostatečnou ústní hygienou.

💡 Sklovina na povrchu zubu je nejtvrdší částí lidského těla.

Nejen zubní pasta, ale i jídlo chrání vaše zuby

Asi se právě pozastavujete nad touto souvislostí. Jde o to, že díky přijatému jídlu dostáváte do těla i živiny a vitamíny, které zuby potřebují. Druhou stranou mince je fakt, že zuby mají póry, proto mohou mít jídlo a nápoje vliv na nevzhledné zabarvení zubů. Naštěstí mnohé zubní pasty mohou poskytnout bělící účinek, který toto zabarvení zubů řeší.

Tip: Kyselé potraviny zvyšují riziko vzniku zubního kazu, protože rozkladem skloviny umožňují průnik bakterií do zubů. Pokud však každé jídlo zapijete vodou, kyselost neutralizujete.

💡 Zuby jsou jedinou částí těla, která se sama nehojí.

Jak nejlépe pečovat o zuby: 10 minut denně pro zdraví

Mytí zubů je rutina, která by měla být stejná každý den, a to ráno i večer. Rozhodně nechoďte spát, pokud jste si neumyli zuby, připravujete tak živnou půdu bakteriím.

Samotné čištění by mělo trvat alespoň 2 minuty, abyste ústa zbavili všech zbytků jídla. Nesprávné čištění vede k hromadění povlaku a vzniku zubního kamene. Správně by měl být použit krouživý pohyb zubního kartáčku a nevynechejte žádný zub, ani ty zadní. Určitě myslete na fakt, že zubní kartáček je třeba vyměnit každé 3 - 4 měsíce.

💡 Cukr a alkohol jsou největšími nepřáteli vašeho zářivého úsměvu.

Následuje zubní nit

Po čištění by mělo následovat nesmírně důležité použití zubní nitě nebo mezizubního kartáčku na odstranění drobných částeček jídla, které se zachytily mezi zuby. Mnozí lidé tuto část zubní hygieny vynechávají, zubní nit jim však může ušetřit mnoho problémů a v konečném důsledku i peněz a vaše zdraví.

Myslete i na jazyk

Často se na něj zapomíná, ale je třeba podotknout, že i na jazyku se tvoří povlak, který v konečném důsledku může způsobit zápach z úst, či přispět k dalším problémům. Mnohé "klasické" zubní kartáčky mají z opačné strany zdrsněný povrch určen právě na čištění jazyka.

Dílo dokončí ústní voda

Vypláchněte ústa ústní vodou a zbavíte se tak i posledních miniaturních částeček a bakterií, které ještě v ústech po čištění zůstaly.

💡 Žvýkání žvýkačky zmírňuje onemocnění dásní a kazivost zubů, podporuje tvorbu slin.

Jak pečovat o zuby s rovnátky?

Pro drobné částečky jídla může být strojek téměř dokonalou skrýší. Pokud však použijete zubní kartáček s měkčím dotykem, můžete si poradit i s nimi, protože se dostane i do těžko dostupných míst. Zkuste namísto dvakrát denně, vyčistit ústní dutinu po každém jídle. Tím snadněji předejdete potížím. 

Navštěvujte svého zubaře

Ruku na srdce: jak často navštěvujete svého dentistu, aby vám zkontroloval stav ústní dutiny? Měli byste ho totiž navštěvovat minimálně jednou ročně. Pokud máte problémy se zuby, návštěvu zubního lékaře neodkládejte.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow