Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Vysoký cholesterol? Máme pro vás 5 užitečných tipů, jak ho snížit

08.04.2021 00:00 vysoky-cholesterol-mame-pro-vas-5-uzitecnych-tipu-jak-ho-snizit

Fakt, že vysoký cholesterol zvyšuje riziko srdečních chorob a infarktů, je nám velmi dobře známý. Nadměrná hladina celkového cholesterolu však u nás stále představuje obrovský problém, protože ji podle statistik má až 70% české populace. Chcete-li svému tělu v tomto ohledu pomoci, máme pro vás 5 užitečných tipů, jak snížit cholesterol.

Dobrý a špatný cholesterol

Je důležité uvědomit si, že cholesterol je vlastně tuková látka, nezbytná pro správnou funkci organismu. Produkují ji naše játra, ale získáváme ji i z jídla (mléčné výrobky, maso ...). V těle se vyskytuje ve formě lipoproteinů, které jsou její nosiči. Existují 2 typy cholesterolu:

  • HDL je známý jako "dobrý cholesterol", protože přenáší cholesterol do jater, odkud ho tělo později samovolně vyloučí. Ve zkratce tedy pomáhá tělu zbavit se jeho přebytků a zároveň mu zabraňuje hromadit se v tepnách.
  • LDL, takzvaný "špatný cholesterol", naopak vede cholesterol do vašich tepen a shromažďuje ho na jejich stěnách. Takové nahromadění vytváří na stěnách tepen povlak, což vede k onemocnění zvanému ateroskleróza. To se projevuje zvýšeným rizikem vzniku krevních sraženin v tepnách, což může vést k jejich zablokování a následné mozkové příhodě nebo srdečnímu infarktu.

Co je na vině?

Mezi nejčastější faktory způsobující vysoký cholesterol patří například:

  • nadváha a obezita,
  • nadměrná konzumace tuků a nezdravých mastných potravin,
  • sedavý životní styl a nedostatek pohybu,
  • kouření,
  • cukrovka,
  • zděděná genetická predispozice.

Jak snížit cholesterol? Takto:

#1 Klíčem jsou omega-3 a polynenasycené tuky

Studie publikovaná v National Library of Medicine prokázala, že polynenasycené tuky redukují "špatný" LDL cholesterol v těle, čímž snižují riziko srdečních chorob. Studie spočívala v nahrazení nasycených tuků ve stravě 115 dospělých lidí polynenasycenými tuky během 8 týdnů. Po uplynutí této doby se hladiny celkového a LDL dobrovolníků snížily až o 10%.

Omega-3 mastné kyseliny jsou zvláště zdravý typ polynenasycených tuků. Najdete je v mořských živočiších, jako jsou losos, makrely, tuňák nebo také krevety. Dalším  bohatým zdrojem jsou například vlašské ořechy. Omega-3 je však doporučeno pravidelně doplňovat prostřednictvím doplňků stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin.

#2 Upravte svůj jídelníček

Výzkumy dokazují, že mononenasycené tuky snižují škodlivý LDL a zároveň zvyšují dobrý HDL cholesterol. Redukují totiž škodlivý proces oxidace lipoproteinů, který vede k ucpání tepen. Mezi oblíbené potraviny snižující cholesterol patří olivy, řepka olejná, mandle, vlašské, kešu i lískové ořechy, a avokádo. Stojí tedy za pokus nahradit pražené arašídy kešu oříšky a vyměnit nezdravý slunečnicový olej za zdravější olivový nebo řepkový olej.

#3 Pomohou i bylinky

Snížení cholesterolu lze dosáhnout i pomocí bylinek.

Podle studie publikované v National Library of Medicine, má skořicovník cejlonský pozitivní vliv na snížení "špatného" LDL. Výsledky dané studie totiž ukázaly, že po denním užívání 6 gramů skořice po dobu 40 dní u pacientů s cukrovkou 2. typu se  snížila celková hladina cholesterolu v krvi.

Odborníci se shodují, že další užitečnou potravinou pomáhající snížit cholesterol je červená fermentovaná rýže obsahující monakolin K. Extrakt z ní se používal už v tradiční čínské medicíně na snížení hladiny LDL.

NÁŠ TIP:

Kombinaci obou těchto účinných látek na snížení hladiny cholesterolu v doplňku stravy Optichol Balance, který je navíc BIO a Vegan friendly. Obsahuje několik látek z přírodních zdrojů, které podporují metabolismus tuků a pomáhají udržet přirozenou hladinu cholesterolu v krvi.

#4 Nepodceňujte sílu cvičení

Cvičení nejen zlepšuje fyzickou zdatnost a pomáhá v boji proti obezitě, ale také snižuje škodlivý LDL a zvyšuje hladinu "dobrého" HDL. Několik výzkumů se shoduje, že na snížení cholesterolu a tím i rizika srdečních chorob stačí 30 minut fyzické aktivity denně, pět dní v týdnu. (Zdroj: Viarax.fr) Samozřejmě platí: čím déle a intenzivněji cvičíte, tím větší je přínos pro vaše tělo.

#5 Shoďte přebytečná kila

Je dokázáno, že hubnutí snižuje celkový cholesterol, protože redukuje jeho další tvorbu v játrech. Zbavením se nadváhy tělo dokáže stimulovat produkci "dobrého" HDL a dokonce i snížit hladinu "špatného" LDL v krvi.

Pár slov na závěr

Správná kombinace cvičení a zdravých stravovacích návyků dokáže dělat divy. A když k ní ještě přidáte sílu bylinek ve formě těch správných pomocníků na udržení optimální hladiny cholesterolu a spalování tuků, máte nad vysokým cholesterolem vyhráno!



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow