Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Co způsobuje vypadávání vlasů u mužů?

07.05.2019 00:00 vypadavani-vlasu-u-muzu

Vypadávání vlasů u mužů neboli tzv. androgenní alopecie není jen kosmetickým problémem. V mnoha případech má vliv také na sebevědomí muže a jeho uplatnění ve společnosti. Příčin padání vlasů u mužů je celá řada. Ty nejčastější jsou však dány genetickými faktory a změnou v aktivitě hormonů v průběhu stárnutí. To však nemusí nastávat až v pozdějším věku, mnoha mužům začínají ve zvýšené míře padat vlasy již ve věku mezi 20 a 30 lety. Ve věku do 30 let je nějakým stupněm oslabení kštice postiženo až 30 % mužů. Okolo 50 let věku již ztrátu vlasů pociťuje každý druhý. Jistý stupeň alopecie se tedy se vzrůstajícím věkem u mužů automaticky předpokládá, k vypadávání by však nemělo docházet předčasně a v nadměrné míře.

Jaké jsou faktory, které mají vliv na vypadávání vlasů u mužů?

💡 3 nejdůležitější příčiny vypadávání vlasů u mužů spočívají v:

  • genetických předpokladech
  • hormonální aktivitě
  • věku

Mezi ten zřejmě nejdůležitější faktor patří dědičnost. Chcete-li již v mladém věku odhadnout, jestli budete mít za 20 let na hlavě ještě nějaké vlasy, podívejte se na své rodiče. Má váš otec i v důchodovém věku stále bujnou kštici? V tom případě se můžete na podobnou situaci těšit i vy.

Mužům s vyšší hladinou pohlavního hormonu padají vlasy více

💡 Druhou hlavní příčinou vypadávání vlasů u mužů jsou hormony, respektive jejich rozdílná aktivita v různých obdobích života

Nejvyšší hladina hormonů se u mužů vyskytuje mezi 20. a 30. rokem života. Právě vysoká hladina hormonu mužského pohlavního hormonu způsobuje to, že u geneticky zatížených mužů začínají vlasové kořínky postupně ochabovat, až vlasy vypadají. Mužský pohlavní hormon se v mužském těle přeměňuje na látku dihydrotestosteron, na jejíž přítomnost jsou právě vlasové váčky citlivé. Jeho zvýšené množství vede ke zkrácení růstové fáze vlasu a k jeho rychlému přechodu do klidového stavu a konečnému vypadnutí. 

To lze predikovat také růstem kratších, světlejších a tenčích vlasů, než je pro vás obvyklé. Po vypadnutí vlasu však vlasové váčky v pokožce stále zůstávají, nejsou ale aktivní. Na holých místech následně vyrůstají tenké a světlé vlasy, které připomínají chmýří.

💡 Třetím faktorem podílejícím se na zvýšené intenzitě padání vlasů je pak samozřejmě věk. U většiny mužů se projevy vypadávání vlasů intenzivně objevují až v posledních dekádách života. U některých však může padání vlasů nastat již v průběhu pozdní puberty.

Na padání vlasů mají minoritní vliv i stres a nedostatečná péče

K těm patří zejména stres, který má negativní vliv na intenzitu prokrvení pokožky hlavy, jež tak není dostatečně zásobená živinami. 

Zvýšené vypadávání vlasů má na svědomí také nedostatek některých vitamínů a minerálů. Jde zejména o vitamíny skupiny B, C a E a minerály jako například železo, měď nebo zinek. 

Náchylnost k plešatění však mají na svědomí také neodpovídající péče o pokožku hlavy, intenzivní nošení pokrývek hlavy, ale také kvalita ovzduší, v němž se muž pohybuje. Vliv na padání vlasů má však také roční období. Nejčastěji vlasy padají na jaře a na podzim.

Nemůže právě u vás být na vině imunita?

V některých případech se padající vlasy mohu vyskytnout také jako důsledek autoimunitního onemocnění. Při tomto stavu napadá imunitní systém muže kořínky vlasů stejně jako nepřátelské bakterie. Vlasy začnou nejprve slábnout a v konečné fázi vypadávat. 

Na první pohled však není zřetelné, že se jedná o imunitní reakci. Poznáte to zejména podle toho, že se k vypadávání vlasů přidají i další choroby. V mnoha případech alopecie souvisí s onemocněním štítné žlázy, cukrovkou prvního typu, lupenkou, atopickým ekzémem či ztrátou kožního pigmentu

Máte-li za současného zvýšeného vypadávání vlasů současně i tyto potíže, neváhejte s návštěvou lékaře, který v první řadě provede vyšetření vaší krve a na základě jejich výsledků vás pošle na odborné lékařské pracoviště, například endokrinologii nebo imunologii

V některých případech je plešatění však také příznakem rozvíjející se syfilidy. Máte-li pochybnosti o svém pohlavním životě, informujte i o tomto faktu ošetřujícího lékaře.

Jak se projevují první náznaky padání vlasů u mužů?

U většiny mužů dochází v první fázi k tzv. zvětšování čela, které se projevuje zejména ústupem vlasové linie v přední části hlavy a pozdější tvorbou koutů

Další fází je snížením počtu vlasů na temeni hlavy, které obvykle končí úplnou pleší v této části lebky. 

V poslední fázi tvoří vlasy pouze úzkou pokrývku týlu hlavy nad krkem a v oblasti nad ušima.

Jak vypadávání vlasů zabránit?

Jestliže jste u sebe zpozorovali postupné začátky řídnutí vlasů na hlavě, je potřeba začít tento problém řešit včas, než přeroste v intenzivní vypadávání. Snažte se nalézt prvotní příčinu toho, proč vám vlasy vypadávají.

Zaměřte se na stravu

V první řadě se zaměřte na to, co jíte. Vaše strava by měla obsahovat zejména dostatek zinku, železa, a vitamínů skupiny B a E

Dále byste měli konzumovat potraviny bohaté na biotin, který udrží vaše zbylé vlasy v dobré kondici. Z běžných potravin jej obsahují například ořechy, čočka, kvasnice, zvířecí játra, vaječný žloutek, pohanka, mořské plody a kupodivu i maso, které většina pánů miluje. Možná jsme vás právě touto zprávou potěšili.

Poohlédněte se po nabídce speciálních šampónů

Dalším potěšujícím faktem je i to, že zastavit nadměrné vypadávání vlasů mohou velice účinně také speciální šampony a séra na vlasy, která by již po zhruba čtvrt roce používání měla posílit vlasy natolik, že zpozorujete objevení nových přírůstků

✅ Skvělou volbou je například kofeinový šampon Zerex, který je určen právě hlavně pro muže. Tento šampón příznivě ovlivňuje růst nových vlasů, pomáhá posilovat vlasy stávající, dodává vlasům pevnost a lesk, a celkově bojuje proti typickému mužskému problému - vypadávání.

Obsahuje panthenol, což je látka, která šetrně pečuje o pokožku vaší hlavy a bojuje právě proti vypadávání. Panthenol má příznivý vliv na kvalitu a růst vlasů, zlepšuje jejich lesk a ohebnost. 

Podmínkou účinnosti těchto šamponů je však důsledné a pravidelné používání. Přitom byste se měli vyhnout také nešetrnému zacházení s vašimi vlasy, to znamená například barvení, hrubému vysoušení osuškou, násilnému mytí či fénování.

Starejte se o svoje vlasy

Proti vypadávání vlasů pomáhá také provádění pravidelných masáží pokožky hlavy a její prokrvování. Uvědomte si, že snížit intenzitu padání vlasů lze pouze na začátku tohoto procesu. Jakmile již alopecie pokročí do dalších fází a objeví se lysina na temeni hlavy, která je kompletně bez vlasů, těžko s ní již budete něco dělat.

Co dělat, když padání vlasů nedokážete sami zastavit?

Jestliže začaly vaše vlasy v krátké době velice intenzivně vypadávat a po konzultaci s vaším kadeřníkem máte podezření na alopecii, objednejte se ke kožnímu lékaři, který váš problém diagnostikuje a navrhne možná řešení. 

Dermatolog vám často pomůže také s péčí o pokožku, která již vlasy ztratila a s případným doplněním vaší kštice.

Začněte se léčit včas

✅ Klinická léčba je ve většině případů založena na podávání preparátů způsobujících lepší přísun živin vlasovým folikulům prostřednictvím rozšíření jejich krevního řečiště. Aby byla léčba účinná, je nutno ji pravidelně dodržovat po dobu alespoň 12 měsíců.  

V jejím průběhu se však mohou vyskytnout také některé nežádoucí účinky. Mezi ně patří zejména bolesti hlavy při předávkování a obecně zvýšená citlivost vůči UV záření.

Řekněte stop hlavě bez vlasů a nízkému sebevědomí

V pokročilých fázích plešatění je na konzervativní léčbu obvykle již pozdě. Ani v tomto případě však nemusíte házet flintu do žita. Nošení paruky asi nikoho nenadchne, moderní doba, ale nabízí jiná řešení, mezi jinými i chirurgické. Tím je autotransplantace vlastních vlasů z oblasti týla hlavy do krajiny prořídlého temene. Tento způsob řešení je sice finančně poměrně náročný a jeho efekt se neprojeví hned, v mnoha případech ale dokáže pomoci mužům natrvalo.

✅ Není to ale jediné řešení. Vyzkoušejte i účinný posilující kofeinový šampon Zerex. Byl speciálně vyvinut pro péči o mužskou vlasovou pokožku a mužské vlasy. Dokáže zastavit nadměrné vypadávání vlasů, nemá žádné vedlejší účinky, zbytečně nezatěžuje vaši vlasovou pokožku a posiluje již stávající vlasy. Řekněte stop hlavě bez vlasů a nízkému sebevědomí!

 

Jak je možné, že kofein dokáže takové zázraky s růstem vlasů? Dozvíte se to v dalším článku:



vypadávaní vlasů
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow