Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Vztahy

Plánujete dítě na „později“? Takto se můžete vyhnout komplikacím při početí

09.06.2021 00:00 planujete-dite-na-pozdeji-takto-se-muzete-vyhnout-komplikacim-pri-poceti

21. století nám nabízí stále více nových možností a to i uvnitř rodinného či pracovního života. Otázka založení rodiny už není limitována pouze na dvě alternativy: děti nebo kariéra, ale právě naopak, většina párů se snaží ve svém životě najít místo pro obojí.

Budování úspěšné kariéry však chce svůj čas a snaha o potomstvo tedy musí pár let počkat. Pokud i vy patříte k těm, kteří plánují dítě na "později", máme pro vás tip, jak zvýšit šanci na otěhotnění i ve zralejším věku.

Plodnost s přibývajícím věkem klesá

Fakt, že s pokročilým věkem klesá plodnost u mužů i žen, je všeobecně známý a vědecky potvrzený. Studie potvrzují, že u žen začíná plodnost klesat ve věku 32 let, zatímco u mužů je určení konkrétního věku o něco komplikovanější.

Jelikož muži neustále produkují nové spermie, může se občas stát, že se některým z nich podaří zplodit potomka i v podivuhodném věku nad 80 let. Tato otcovství tak podporují mýtus, že muži zůstávají plodní po celý život.

Nové studie však v této sféře přinášejí zajímavé zjištění. Vědci pod vedením Dr. Guye Morrise z Centra pro reprodukční a genetické zdraví v Londýně dospěli k závěru, že míra úspěšnosti oplodnění u mužů starších než 51 let výrazně klesá, což je shodou okolností přibližně stejný průměrný věk, v němž ženy vstupují do menopauzy.

Čím je organismus starší, tím je pro něj těžší tvořit nové buňky a regenerovat se. Tento jev má samozřejmě vliv i na funkčnost pohlavních orgánů, lépe řečeno na hormony, které řídí jejich správný chod. To znamená, že i hladina mužského pohlavního hormonu v těle s rostoucím věkem klesá, což způsobuje pokles kvality a celkový úbytek spermií.

Plodnost mužů totiž závisí na několika faktorech, jakými jsou zejména:

  • efektivní produkce spermií, která záleží na hladině mužského pohlavního hormonu v těle,
  • počet spermií,
  • tvar spermií,
  • pohyb spermií a jejich schopnost dostat se k cíli, vajíčku, přes trubice mužského reprodukčního systému.

Kvalita a počet spermií však může být ovlivněna nejen věkem, ale i kouřením, nadměrným požíváním alkoholu, nadváhou nebo dokonce dlouhodobějším vystavováním organismu toxinům, jakými jsou pesticidy, herbicidy nebo těžké kovy.

Možná si po tomto zjištění řeknete, že vaše vyhlídky na rodinu vypadají opravdu zoufale. No nemusíte hned házet flintu do žita. Jak tedy zvýšit šanci na otěhotnění?

#1 Začněte od toho, co máte na talíři

Jelikož kvalita spermií a vajíček je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje početí, je důležité zajistit v těle ty nejlepší možné podmínky a to i prostřednictvím zdravého jídelníčku.

Výzkumy potvrzují, že konzumace jídel bohatých na antioxidantypříznivé účinky na mužskou plodnost i na kvalitu spermií. Takže při večerním mlsání u televize nezaškodí nahradit nezdravé chipsy například vlašskými oříšky.

Vědci zároveň doporučují vyhýbat se velkému množství sójových výrobků, protože luštěnina je bohatá na isoflavony, které negativně ovlivňují plodnost.

Netřeba to přehánět ani s alkoholem. Jeho vysoký příjem totiž dokáže snížit přirozenou hladinu mužského pohlavního hormonu, čímž zhoršuje tvorbu a kvalitu spermií.

Naopak, pro zvýšení jeho produkce je ideální zinek. Najdete ho zejména v mase, ořechách či doplňcích stravy na podporu plodnosti. Studie prokázaly, že tento minerál je jedním ze základních kamenů mužské plodnosti a jeho nedostatek v organismu má na početí výrazně nepříznivý vliv.

#2 Nepodceňujte sílu spojení bylinek a vitamínů

Spojení těch správných vitamínů a léčivých bylinek někdy dokáže divy.

Například kotvičník zemní se používal už ve starověké řecké, čínské a indické medicíně jako lék proti neplodnosti a dokonce i erektilní dysfunkci. Stimuluje totiž pohlavní funkci, čímž podporuje libido. Ve spojení s L-argininem, který pozitivně ovlivňuje zásobování pohlavních orgánů krví a přispívá tak k pevné erekci, je to ideální pomocník na podporu plodnosti.

Udržet zdravé a kvalitní spermie však mohou pomoci i další esenciální látky, například takové vitamíny skupiny B. Studie publikovaná v National Library of Medicine prokázala, že vitamín B12 dokáže přispět ke zvýšení kvality spermií.

NÁŠ TIP:

Pokud se již déle pokoušíte o miminko, ale nějak se vám nedaří uspět, stojí za to vyzkoušet Zerex Ultragold - účinnou kombinaci L-argininu, kotvičníku, macy, jinanu a vitamínů skupiny B. Tento BIO doplněk výživy dlouhodobě podporuje sexuální vitalitu v každém věku, přičemž jeho přírodní bylinné složení pozitivně ovlivňuje tvorbu mužského pohlavního hormonu, čímž zlepšuje kvalitu spermií a přispívá k plodnosti.

#3 Cvičením k lepší plodnosti

Kromě toho, že pravidelné cvičení alespoň 30 minut denně podporuje celkové zdraví, je vědecky dokázáno, že má pozitivní vliv i na podporu plodnosti.

Několik studií se shoduje, že páni, kteří pravidelně cvičí, mají vyšší hladinu mužského pohlavního hormonu než pasivní muži. Samozřejmě, platí "všeho s mírou" a přílišné fyzické přetěžování organismu může mít na plodnost zcela opačný efekt. Právě proto je při cvičení dobré pravidelně doplňovat hladinu zinku - například i prostřednictvím doplňků stravy s jeho obsahem.

Takže na závěr je důležité zmínit, že při aktivním životním stylu, vyvážené stravě a konzumaci těch správných vitamínů, pro vás ani zakládání rodiny ve zralejším věku nemusí představovat žádný problém.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow