Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Jak rychleji usnout a následně spát jako nemluvně?

09.03.2020 00:00 jak-rychleji-usnout-a-nasledne-spat-jako-nemluvne

Dostatečný a kvalitní spánek potřebuje naše tělo stejně jako vodu, vzduch nebo jídlo. Bez spánku se neobejdeme. Tedy alespoň ne dlouhodobě. Krátkodobě nám nějaké to ponocování nevadí, ale při dlouhodobé nespavosti se mohou objevit deprese, pocity úzkosti, zhoršení koncentrace a výkonů v práci, až dokonce halucinace či přeludy. Až tak je spánek pro nás důležitý. 

Jenže ruku na srdce, kdo z vás má kvalitní a ničím nerušený spánek každý den po dobu alespoň pěti hodin v kuse?! Bohužel je stále častější, že je kvalitní spánek výsadou jen pár šťastlivců mezi námi. My ostatní se bohužel musíme potýkat s nespavostí, přerušovaným spánkem, dlouhým usínáním, mělkým spaním nebo zkrátka nekvalitním spánkem. 

Jak rychleji usnout? Jak lépe spát? Jak zajistit, abyste spali jako nemluvně? Na to najdete odpověď právě zde.

Jak lépe spát?

💡 Problémy se spánkem má v současnosti až 10 % lidí na celém světě. Nejvíce se na tom podepisuje naše psychika. Stres, hektický způsob života, hluk, nedostatek tmy, špatná životospráva, elektronika

Stává se vám často, že nemůžete usnout, protože neustále nad něčím dumáte? V hlavě vám koluje tisíce myšlenek? Pořád a pořád si přehráváte všechny vaše problémy, co zrovna v tu chvíli řešíte? Případně všechny černé scénáře, co by mohly nastat?

❌ To všechno má za následek to, že dlouho usínáte, někdy i několik desítek minut, špatně spíte a často se budíte. Pak trpíte i vy problémem s názvem nespavost, odborně insomnie. Jedná se o poruchu spánku, která se vyznačuje obtížným usínáním v noci a brzkým ranním probuzením.

Správně spát musíme všichni

Jenže takový stav je dlouhodobě zcela neudržitelný. Zdravý spánek je nesmírně důležitý. Pokud jej nemáte dostatek, mohou se postupem času objevit negativní dopady vaší nespavosti. Nejprve jste unavení, malátní, podráždění, máte zhoršenou koncentraci a špatnou náladu. 

Později se mohou objevit vážné změny nálad, deprese, úzkosti, agresivita. Zhoršuje se vám samozřejmě i pracovní výkonnost. Děláte více chyb, na co šáhnete, to zkazíte, nemáte vůbec tvůrčího ducha ani nové nápady, do ničeho se vám nechce. 

A nakonec to může vyústit v halucinace a přeludy, ve vážné psychické poruchy a poruchy vnímání.

Typy nespavosti

💡Nespavost ovšem není pouze jedna. Nespavosti dělíme na:

  • Přechodnou - ta většinou trvá do jednoho týdne a je způsobená akutním stresem. Může se objevit například při změně zaměstnání, před velkou zkouškou ve škole, před stěhováním, anebo před dovolenou. Jakmile stresová situace odezní, člověk se srovná, nerušený spánek se vrátí a vše zajede zpátky do zaběhnutých kolejí.
  • Akutní - ta trvá do jednoho měsíce a je způsobená neustálým stresem, hektickým způsobem života, nebo nezdravým životním stylem. Na vině ovšem může být i nedostatek tmy nebo neustálý hluk. V tomto případě je již lepší konzultace s lékařem, který vám buď poradí tipy, jak se lépe uvolnit, anebo vám předepíše prášky na lepší spaní.
  • Chronická - posledním typem nespavosti, je nespavost chronická, neboli dlouhotrvající. Zde se bavíme o nespavosti, která trvá několik měsíců v kuse. Ta může vést až k vážným zdravotním následkům, proto je naprosto nutná konzultace a léčba s lékařem. 

Jak rychleji usnout?

Stává se vám někdy, že nemůžete usnout? Zkoušíte počítat ovečky, představovat si své nejoblíbenější místo, anebo poslouchat relaxační hudbu, ale nic z toho nezabírá? Jak rychleji usnout?

  • Zbavte všech rušivých elementů ✔

Tak v prvé řadě se zbavte všech rušivých elementů - vypněte veškerou elektroniku, kterou v ložnici, anebo ve svém nejbližším okolí máte, zavřete okno ven, vypněte vše, co by mohlo vydávat zvuk nebo světlo, a zatáhněte všechny závěsy nebo žaluzie. Navoďte si zkrátka naprosté ticho a tmu

  • Uvolněte se ✔

Dále se snažte uvolnit - uvařte si uklidňující bylinkový čaj, užijte bylinkový doplněk stravy pro lepší spánek, ohřejte si mléko s medem a skořicí, navoňte si polštář levandulí, anebo si dejte levanduli pod polštář, myslete na něco pěkného, pozitivního a uklidňujícího. Pomáhá také teplá sprcha nebo koupel.

  • Počítejte ovečky ✔

Můžete také počítat ovečky, králíky nebo pejsky. Nejlepší je si je představovat, jak skáčou přes plot.

  • Unavte se ✔

Stále to nezabírá? Pořád nemůžete usnout? Tak se zkuste unavit. Pořádně si zacvičte. I když tím rozproudíte krev, unavíte se a snáze se vám bude usínat.

  • Sex ✔

Výhodu mají také ti, kteří žijí v páru. Sex totiž napomáhá snadnějšímu a rychlejšímu usínání. Proto si dopřejte chvilku erotiky a vášně se svou drahou polovičkou. Nejen, že tak „splníte” své partnerské povinnosti, ale zároveň tak podpoříte své usínání.

Neusínejte na sílu

Vyzkoušeli jste už všechno a pořád jste ještě vzhůru? Tak se na to vykašlete a běžte dělat něco kloudného. 

Umyjte nádobí, udělejte něco do práce, utřete prach, ukliďte, udělejte ten dlouho odkládaný úkol, přečtěte si knihu… Když už totiž nemůžete usnout, tak by bylo zbytečné ztrácet čas v posteli. Tak běžte něco dělat. 

Buď vás to unaví, že nakonec přece jen usnete, anebo alespoň uděláte úkoly, na které přes den nemáte čas.

Ale pozor! Pokud by tento stav trval delší dobu, navštivte svého lékaře! Zahráváte si totiž se závažnou poruchou spánku, kterou není radno podceňovat. Jednou za čas to zažije každý a není to větší problém, ale jestliže se to opakuje pravidelně, pak raději navštivte odborníka.

Co pomáhá na spaní?

Co ještě dále pomáhá na zdravý spánek? Co můžete vyzkoušet ke snadnějšímu usínání?

  1. Choďte spát vždy ve stejný čas. ✔
  2. 6 hodin před spaním nepijte nic obsahující kofein. ✔
  3. Nekuřte a nepijte žádné alkoholické nápoje minimálně dvě hodiny před spaním. ✔
  4. Večer nejezte žádná těžká jídla. ✔
  5. Pravidelně se hýbejte. ✔
  6. Zajistěte, aby pokoj, kde spíte, byl tichý a tmavý. ✔
  7. Spěte v dobře větrané místnosti. ✔

Příčiny nespavosti

Co vlastně stojí za samotnou nespavostí? I když je to velmi individuální, i to je velice důležité. Jakmile totiž najdete příčinu tohoto problému, můžete vyřešit jeho důsledek, kterým je právě nespavost.

💡Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří:

  • stres,
  • osobní problémy,
  • rodinné problémy, 
  • problémy v partnerství,
  • pracovní problémy,
  • deprese, 
  • nezdravý životní styl,
  • spousta úkolů a povinností,
  • bolesti,
  • věk,
  • nedostatek fyzické aktivity,
  • nevhodné prostředí k usínání - příliš mnoho hluku, světla nebo vysoké teploty,
  • nemoci,
  • atd.

Když už tedy nemůžete usnout, pokuste se přijít na to proč. Jakmile si na toto odpovíte, můžete hned druhý den na tom začít pracovat. Důležité je si to uvědomit a udělat ve svém životě změnu, která povede ke zlepšení kvality vašeho spánku. Zdravý spánek je totiž vším.

✅ Bylinky na stres a spánek

Již jsme zde zmínili bylinkové čaje nebo bylinkové doplňky stravy pro lepší spánek. Takové bylinkové čaje nebo bylinkové doplňky stravy jsou na nespavost mnohdy účinnější než vypnutí veškeré elektroniky v dosahu, anebo zatažení všech závěsů. 

Bylinkové čaje či bylinkové doplňky stravy na stres a spánek totiž příjemně tělo zrelaxují, navodí tu správnou meditační atmosféru, zklidní tělo i mysl a připraví člověka na spánek. A pokud si jej navíc budete dávat každý den před spánkem, vždy ve stejnou hodinu, tělo si už na to tak navykne, že bude automaticky vědět, že se jde spát.

✅ Mezi skvělé účinné bylinky na stres a spánek patří přírodní přípravek na spaní Zerex Pillow. Ten obsahuje kozlík lékařský, mučenku pletní, meduňku lékařskou, třezalku tečkovanou a chmel otáčivý, jež podporují zdravý spánek, přispívají ke správné relaxaci, napomáhají k emočnímu komfortu a mají uklidňující účinek. 

Díky tomuto doplňku stravy už nemusíte počítat tisíce oveček každý večer, anebo poklízet celou domácnost. Dostupné výtažky z bylin v přípravku Zerex Pillow vám pomohou snadněji usínat, uklidnit rozdivočelou mysl, zklidnit dech a celkově připravit na kvalitní spánek.

Spánek - to nejdůležitější, co máme

Spánek je stejně důležitý jako dýchání vzduchu, nebo pití vody. Pro spokojený a šťastný život je zcela nepostradatelný. Proto si jej střežte jako oko v hlavě. A pokud by se přece jen objevil problém s nespavostí, nenechte jej rozšířit do velkých rozměrů, ale okamžitě jej v zárodku utněte.

Když už jste tady, přečtěte si io šikovných způsobech, jak dobít energii a být vitální:



jak rychleji usnout jak lépe spát
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow