Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Bylinky a přírodní antidepresiva: Naděje pro budoucnost?

27.05.2020 00:00 bylinky-a-prirodni-antidepresiva

Příroda je mocná čarodějka. Dává vše potřebné k životu a přežití také lidem. Dokonce i uzdravuje, na rozdíl od lékařů, kteří ve většině případů „pouze“ léčí pod dohledem farmaceutických firem. Ostatně i ty čerpají v přírodě, minimálně inspiraci pro chemiky ve světě laboratoří. Otázkou zůstává, jak dlouho ještě (příroda) bude mít s námi trpělivost.

Civilizační choroby symbolem uspěchané doby

Málokomu se „poštěstí“ odejít sešlostí věkem. Civilizační choroby útočí ze všech stran. Od infarktů přes obezitu nebo mozkové příhody až k typickému představiteli, syndromu vyhoření. Stres a deprese stávají i na počátku mnohých nádorových onemocnění. Nicméně přírodní lékárna nás nenechá ve štychu. Od pradávna báby kořenářky věděly, kdy a na co kterou bylinku použít. Středověk je upaloval, dnešek je nechává na pokoji, i když státy uznávaná medicína nad nimi zrovna nejásá nadšením.

6x přírodní antidepresiva a něco navíc

Zajít si do lesa či na louku pro bylinkovou první pomoc není pro každého. Naštěstí sběr a přípravu k použití dělají jiní. Stačí zajít do lékárny nebo specializovanému obchodu prodávajícímu bylinky a bylinné směsi. Mezi nejvyhledávanější přírodní antidepresiva patří 6 rostlinek odjakživa rostoucích téměř po celém světě, ba i v českých luzích a hájích.

Přírodní antidepresiva pomohou nejen při „pouhé“ jarní únavě a podzimním splínu, ale zvládnou i lehčí, případně střední a středně těžké deprese. Ovšem pozor na kombinaci bylinek s léky, interakce účinných látek může mít nepříjemné, případně vážné důsledky. 85 % odborníků doporučuje preventivní konzultaci s příbalovým letákem či lékařem.

1. Třezalka tečkovaná

Třezalka patří k nejznámějším, leč pro svou složitou povahu také kontroverzním přírodním antidepresivům. Zvládá nervozitu, úzkost, paniku, trému a samozřejmě také stres. Na rozdíl od klasických antidepresiv nevyvolává ospalost a otupělost. Uplatnění nachází také při řešení zánětlivých onemocnění, popálenin, omrzlin, vředů nebo hemeroidů. Temnou stranou mince představují reakce s běžně používanými léky. Například snižuje účinnost hormonální antikoncepce nebo imunosupresivních přípravků.

💡 Naopak zvyšuje citlivost kůže na ultrafialové záření, proto pozor na slunění a solária.

2. Kozlík lékařský

Popularita Baldriánu (jistě znáte Baldriánské kapky), jak je také nazýván, sahá až do středověku. S určitou nadsázkou lze hovořit také o jeho dvousečnosti: Chlubí se jak povzbuzujícími, tak uklidňujícími účinky. V malém množství má vliv na normální fungování nervové soustavy a zažene psychickou únavu. Umí pomoci zvládnout zátěžové situace i následné nervové vyčerpání. Ideální pro trémisty například pro studenty před náročnou zkouškou, či jdete-li k pracovnímu pohovoru. Vynikající pomocník při nespavosti. Spánek přímo nevynucuje, jen zklidní organizmus natolik, že usnete, ani nevíte jak. Pomáhá také při migrénách, bolestech žaludku i jiných potížích nejen depresivního charakteru, podporuje kardiovaskulární systém, setkáme se s ním v kosmetice. 

3. Bazalka 

Bazalku si na první dobrou spojíme s kulinářským uměním, ve většině kuchyní najdeme květináč s čerstvou bazalkou. Bazalku využívají léčitelé i lékaři od starověku nejen pro její antistresové a antidepresivní účinky. Například někteří lidé věří, že působí preventivně proti vzniku cukrovky a nádorových onemocnění. Pomáhá chránit orgány a tkáně před chemickým stresem z průmyslového znečištění i těžkými kovy. Podporuje antiseptické účinky, v Indii jedí její syrové listy, aby se vyhnuli kašli a nachlazení. 

4. Heřmánek

Kdo by neznal heřmánek, zejména nepostradatelný a nenahraditelný při péči o kojence. Jeho uklidňující “superschopnosti” utiší nejen malé řvouny a vzteklouny, ale zvládnou také dospělé choleriky. Přispívá k celkovému zklidnění a tím se řadí mezi úspěšná přírodní antidepresiva. Z mnoha dalších účinků připomeňme alespoň úlevu od bolesti, zklidnění žaludku, pomoc při hojení ran nebo při bronchiálním astmatu. Úspěšná je také jeho role v kosmetické péči.

5. Levandule

Řekne-li se „levandule“, vytane na mysli francouzská Provence. Pomáhá proti stresu i depresím, příznivě ovlivňuje normální krevní tlak, má antibakteriální účinky. Kořeny její oblíbenosti spočívají v nezaměnitelném aromatu, pro které ji zbožňují parfuméři i aromaterapeuti. Levandule bývá častou ingrediencí v relaxačních a očisťujících přípravcích, jakými jsou esenciální, tělové a masážní oleje. Uklidňující levandulovou koupel si tu a tam dopřeje každá žena pečující o sebe a svou pleť. Málo kdo se asi setkal s levandulovým vínem. 

💡 Při užívání pozor na kombinaci se sedativy a antidepresivy, protože zvyšuje jejich účinnost.

6. Meduňka

Jako poslední z naší šestice zastupuje přírodní antidepresiva meduňka lékařská. Středověké herbáře prozrazují: „Meduňka na noc pitá, vyvolá klidný spánek a veselé sny“. Pozitivně tedy působí na stavy nervové vyčerpanosti, snižuje stres, uklidňuje organismus, zpříjemňuje spánek nebo uvolňuje pocity úzkosti. Byly prokázány i protivirové účinky, zejména u oparů. Lidové léčitelství ji používá jako sedativum a hypnotikum.

💡 Pozor na kombinaci s barbituráty, neboť zvyšuje jejich účinek.

Antidepresivní přípravky založené na přírodní bázi

My moderní lidé upřednostňujeme zhltnutí pilulky a její zapití nejlépe již vychladlou kávou. Proto bylinky berou za své výrobní programy přípravků a doplňků stravy založených na přírodní bázi. Snadno je pořídíte na řadě prodejních míst od lékáren přes fitness a wellness centra až po internet.

✅ Také Zerex přispěl svou troškou do mlýna, konkrétně přípravkem Zerex Zenaden, nefalšovaným „balzámem na pocuchané nervy“. Od věci ani není Vitality Complex, směs minerálů a vitamínů podporuje celkovou kondici a posiluje imunitu.

“Přírodní antidepresiva léčí, změna životního stylu uzdravuje”

Na první pohled působí přírodní lékárna všemocně. „Zlé“ jazyky dokonce tvrdí, že v okruhu 50 m od bydliště nemocného člověka vyroste vhodná bylinka. Ovšem, to by nesměl bydlet „na Václaváku“.  Ať chceme nebo ne, musíme si přiznat jedno: Přírodní antidepresiva pomohou zvládat stres a deprese bez nepříjemných vedlejších účinků. Ale ani ony nevyléčí, k tomu je nutné změnit životní styl a odstranit prvotní příčiny, případně alespoň minimalizovat jejich vliv:

  • Zaměstnání. Samotná práce pokud vás nebaví - nebo ji nezvládáte - je zničující. Pokud se přidá šikana od nadřízeného či kolegů nemáte šanci dlouhodobě přežívat při zachování zdravého rozumu i zdraví obecně. Určitě není jednoduché odejít a najít něco jiného, ale udělejte to, a to i v případě stresování se ze ztráty zaměstnání. 
  • Nepodléhejte depresím z pozlátka marketingových kampaní propagujících způsob života pro vás i většinu smrtelníků nedosažitelných. Nesnažte se žít v souladu s vizemi marketingových agentur.
  • Čas na práci, čas na odpočinek. Správné rozdělení dne dělá zázraky, zejména čas věnovaný přátelům, rodině a také sami sobě.
  • Pohyb a sport. Pohyb přináší kondici a tím i větší odolnost vůči stresu i depresím. Věřte nebo ne, vědci prokázali podstatné snížení stresového hormonu v krvi již po 20 minutovém pobytu v přírodě. O samotě a v tichu, bez přítomnosti mobilu a podobných rušivých vlivů.

Hrozné a nejhorší

Hrozné je nedělat vůbec nic, nechat stresu a depresím volné pole působnosti. Vůbec nejhorší pak terapie alkoholem, případně drogami. 

✅ Vyzkoušejte raději doplňky výživy na přírodní bázi, které dokáží příznivě ovlivnit duševní stav a uklidnit vaše nervy. Stojí to za vyzkoušení, co vy na to?

Věděli jste, že nervozita je jedním z důvodů problémů s erekcí? Více se dozvíte v dalším článku:



prirodni antidepresiva prirodni antidepresiva bylinky
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow