Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Děti

Vitamíny pro děti: Tyto jsou vhodné již od narození

Autor článku: redakce Zerex.cz 12.01.2021 00:00 vitaminy-pro-deti

Vitamíny a minerály jsou důležité zejména pro podporu rozvíjející se obranyschopnosti dítěte. Které vitamíny jsou pro děti zvláště důležité a na co je třeba dát si pozor?

Potřeba vitamínů a minerálů podle odborníků

Obecně se předpokládá, že mateřské mléko je "dokonalým zdrojem vitamínů", které děťátko potřebuje. Je skvělým základem, neobsahuje však dostatek dvou důležitých živin: vitamínu D a železa. Navíc matka, která nekonzumuje maso, nemusí mít ani dostatek vitamínu B12.

Dětská strava by měla obsahovat především vápník, železo, vitamíny A, B12, C, D. Železo, zinek, jód, cholin a vitamíny A, B6 (folát), B12 a D jsou rozhodující pro vývoj mozku v raném věku. Kojenci však mají jinou potřebu výživných látek než děti a mohou vyžadovat určité doplňky stravy, jako například vitamín D pro kojené děti. (Zdroj: Healthline)

Vitamíny a minerály pro děti: přehled

  • vápník pro zdravý vývoj kostí a zubů: ve věku od 1 do 3 let: 700 mg denně, 4 - 8 let 1000 mg denně;
  • vitamin D patří mezi důležité vitamíny pro malé děti. Má za úkol spolupracovat s vápníkem na tvorbě kostí a může pomoci předcházet chorobám v pozdějším věku. Získává se zejména ze slunečního záření nebo z doplňků stravy, doporučená denní dávka je 400 IU (mezinárodních jednotek);
  • vitamíny skupiny B - B12 se nachází především ve vajíčkách, rybách a drůbeži, na jeho příjem by si měli tedy dávat pozor rodiny, které se stravují veganskou a vegetariánskou stravou. Vitamíny skupiny B jsou totiž nezbytné pro zdravé srdce, nervový systém a energii. Miminka by měla získat 0,5 mg denně, děti ve věku od 1 do 3 let 0,9 mg denně. Vitamíny B pro děti od 3 let: 1,2 mg denně;
  • železo je potřebné pro červené krvinky a děti ho potřebují přijmout přibližně 7 - 10 mg denně; (Zdroj: WebMD)
  • vitamín A je důležitý pro malé děti, protože posiluje jejich imunitní systém, napomáhá zdravému zraku a zdravé pokožce. Zdrojem jsou mléčné výrobky, mrkev, sladké brambory, brokolice, zelí;
  • vitamín C je klíčový pro celkové zdraví a imunitu, ale i na vstřebávání železa. Hlavními zdroji jsou zelená paprika, kiwi, rakytník, citrusové ovoce, jahody, rajčata. (Zdroj: NHS UK)

Speciální potřeby

Předčasně narozené děti s nízkou porodní váhou mohou mít zvýšené potřeby příjmu některých vitaminů.

Nezapomínejme ani na vlákninu

Přestože jsou děti menší než dospělí, potřebují poměrně velké množství vlákniny, aby si zachovaly zdravý trávicí systém. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny zahrnují ovesné vločky, luštěniny (fazole, čočka), brokolici, avokádo. Neměly by proto chybět ani v jídelníčku vašeho dítěte.

Nevhodné pro malé děti

Velké dávky vitamínů a minerálů mohou být pro děti toxické a mohou vyvolat řadu problémů, proto je nutné dodržovat denní dávkování a předem se poradit s odborníkem.

Extra tip na závěr

Na podporu růstu zubů a pevných kostí jsou vhodné kapky s vitamínem D3 ze 100% přírodních zdrojů. Děti je mohou konzumovat již od narození, a na optimální příjem tohoto vitamínu bude stačit jedna kapka. Obsahují olivový olej, aby se vitamín lépe vstřebal v organismu.

 

 

Přečtěte si také o vitamínech důležitých pro nás, dospělé:



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow