Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Imunita

Vitamin D: Extrémně důležitý v boji proti virům. Proč?

Autor článku: redakce Zerex.cz 13.03.2020 00:00 vitamin-d

Blíží se jaro a chřipková sezóna je v plném proudu. Čekárny u doktorů jsou přeplněné lidmi, které trápí kašel, bolest v krku, zvýšená sekrece z nosu nebo teplota. Věřte nebo ne, s dostatečnou zásobou vitamínu D u lidí by čekárny byly poloprázdné. Jak je to možné? Jak souvisí dostatek vitamínu D se zdravými dýchacími cestami? Nebo naopak - jaké je spojení nedostatku vitamínu D s akutními infekcemi horních a dolních cest dýchacích?

Drahý Oskare

Odpověď najdete nahoře na obloze - ano. Jde o sluneční záření a jeho vliv na lidskou pokožku. Lidské tělo si totiž dokáže samo vyrobit dostatek vitamínu D, ovšem pouze tehdy, pokud je po dostatečně dlouhou dobu (alespoň 30 minut) vystavené přímému slunečnímu záření. Zde by se řešení problému našlo, kdyby se velká část naší planety nenacházela během ročních období ve slunečním nedostatku.

Kašlu, kašleš, kašleme

Při nedostatku vitamínu D však přicházejí skutečné problémy - virové a bakteriální infekce dýchacích cest. Při absenci vitamínu D v krvi je lidské tělo náchylnější na onemocnění dýchacích cest, obzvláště na infekce.

💡Mluví o tom i studie z roku 2017, která se zabývala důsledkem nedostatku vitamínu D na lidské tělo. Vědci zjistili, že nízká hladina vitamínu D v krvi (<25 nmol/L) je přímo spojená se zvýšenou pravděpodobností výskytu respiračních onemocnění (virových i bakteriálních).

Vitamín D sníží riziko virových onemocnění

Je tedy více než důležité nahradit vitamín D, který si nedokážeme v tomto období vyrobit, vitamínem ve stravě. Je možné ho nalézt v:

  • rybách bohatých na tuk (tuňák, losos, makrela),
  • mléčných výrobcích, sýrech, vejcích,
  • pomerančovém džusu,
  • doplňcích výživy obsahujících vitamín D.

💡Vědci z British Medical Journal přišli na to, že denním doplněním vitamínu D ve výživovém doplňku si lidé s dostatečnou hladinou vitamínu D snížili pravděpodobnost akutních respiračních infekcí o 19 %. Respondentům s nedostatečnou hladinou vitamínu D bylo po nasazení doplňku s vitamínem D zjištěno až o 70 % nižší riziko těchto virových a bakteriálních infekcí. A to mluví za vše.

Pokud jste náchylní k onemocněním dýchacích cest, a každoročně vás nemine nemoc, měli byste výrazně zvýšit příjem vitamínu D.

Jak se bránit proti virovým a bakteriálním infekcím?

Je jasné, že ne vždy se dá stoprocentně vyhnout onemocněním dýchacích cest - ale můžete výrazně snížit jejich riziko. A to pomocí vyvážené stravy, dostatečného vystavování se slunečnímu záření a vitamínových doplňků.

✅ Vitamín D najdete i ve Daily Complex. Jde o výživový doplněk, ve kterém se nachází kromě 400% (!) denní doporučené dávky důležitého vitamínu D i dalších 13 vitamínů a minerálů na posílení imunitního systému a zvýšení vitality.

 

Je na čase se začít více zajímat o vaše zdraví. Máte přeci jen jedno!

 

Přečtěte si také o tom, jak účinně bojovat proti chronickému stresu:



vitamín d imunita virové infekce
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow