Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Test na rakovinu prostaty - Může vás ušetřit od nepříjemné biopsie?

04.09.2018 00:00 Test na rakovinu prostaty - Může vás ušetřit od nepříjemné biopsie?

Vyšetření prostaty nikdy nepatřilo mezi ty nejpříjemnější. Asi jen hrstka mužů si jej skutečně užívá. Ti zbylí jej musí přetrpět, aby se u nich zjistilo, zda nejsou ohroženi nejběžnějším typem mužské rakoviny - karcinomem prostaty. 

Chcete se této nepříjemné zkušenosti vyhnout? Nejraději byste nikam nešli a zůstali navždy doma? Neexistuje nějaká jiná příjemnější možnost, jak si prostatu nechat vyšetřit? Pojďme se na vyšetření prostaty podívat očima obyčejného člověka. Přijměte pozvání do naší „domácí ordinace”.

Prostata a rakovina

Prostata je mužská přídatná pohlavní žláza, která se nachází pod močovým měchýřem. Obepíná močovou trubici a vylučuje sekret, který je základní hnací silou spermií. Odborně se prostata nazývá žláza předstojná a kromě vylučování prostatického sekretu se podílí také na ztopoření penisu.

Ovšem kdyby tato malá žláza velikosti vlašského ořechu byla celý život bezproblémová, vůbec bychom se zde o ní nebavili. Opak je však pravdou. 

80 % mužů postihnou během života nějaké problémy s prostatou. Ať už je to zánět prostaty, zbytnění prostaty, onemocnění prostaty, anebo v nejhorším případě rakovina prostaty. Právě té budeme v tomto článku věnovat největší pozornost.

Rakovina prostaty jako reálná hrozba

Zpravidla se objeví nepozorovaně. Nástup potíží je nenápadný a postupný. Muž často „zapomene”, jaké je to vlastně normálně močit, a tak mu nepřijde nic divného. Řada pánů je navíc přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí, a tudíž tomu nevěnují žádnou pozornost. Proto se ale na rakovinu prostaty často přijde až v posledním stádiu.

Tento fakt také podporují čísla, která hovoří naprosto jasně. Dle nejnovějších průzkumů, žilo v České republice v roce 2014 téměř 50 000 mužů s touto diagnózou. V období mezi lety 1990 a 2001 došlo ke zvýšení jeho výskytu přibližně o 100 %. Jedná se tak o nejčastější nádorové onemocnění u mužů v České republice a o třetí nejčastější příčinu úmrtí na zhoubný nádor u mužů v České republice. Karcinom prostaty tvoří asi 4 % všech nádorových onemocnění. 

Pokud se na ni ovšem přijde včas, může se významně utlumit. U vysokého procenta nemocných bývá tedy doba od zachycení rakoviny prostaty do okamžiku, kdy toto onemocnění může působit potíže, poměrně dlouhá. Často v řádu roků, někdy dokonce 10 až 15 let. Základem včasného podchycení rakoviny prostaty je test nebo kontrola!

Zajímavosti o rakovině prostaty

Život s rakovinou prostaty nekončí! Můžete jí utlumit nebo dokonce zmírnit. Jen je potřeba na ni přijít včas!
Oproti léčbě jiných karcinomů, nejsou v případě léků k léčení rakoviny prostaty téměř žádné nepříjemné účinky. 
Výskyt rakoviny prostaty vzrůstá s věkem. Před čtyřicátým rokem života se jedná o vzácné, ojedinělé případy. Mezi 40 - 50 lety je výskyt nízký a po padesátce se výskyt zvyšuje.

Nebezpečí rakoviny prostaty spočívá v tom, že v časných stádiích s sebou nepřináší žádné obtíže. Na její přítomnost tak buď upozorní náhodné testy, nebo až pozdější stádium přinášející určité zdravotní komplikace.
Očkování proti rakovině prostaty zatím neexistuje.

Jak se vyšetřuje prostata u lékaře?

Máte podezření na rakovinu prostaty? Nebo si chcete být jen jistý, že jste v naprostém pořádku? Pak je samozřejmě prvním logickým krokem návštěva lékaře. Ten vás vyšetří a určí váš zdravotní stav či případně strůjce vašich problémů.
Prostata či konkrétně rakovina prostaty se u lékaře testuje několika způsoby

  1. Zaprvé může karcinom prostaty odhalit zvýšená hladina prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi. Jedná se o klasické testování vaší krve, kdy je vám odebrána ampulka krve a ta je následně odeslána na testování.
  2. Druhým způsobem vyšetření a odhalení rakoviny prostaty je ultrazvukové vyšetření přes konečník. Nebudeme vám zde toto vyšetření popisovat do přílišných detailů, jen doplníme, že je toto testování bezbolestné, pouze trochu nepříjemné.
  3. Pokud si lékař není ani po ultrazvukovém vyšetření jistý, může přejít k odběru vzorků tenkou jehlou k histopatologickému vyšetření. Ač se tato metoda zdá jako zbytečně drastická, je bohužel nutná. Pouze díky biopsii konkrétního vzorku může lékař 100% diagnostikovat, zda se jedná o rakovinu, anebo je to pouze zduřelá tkáň prostaty či zánět prostaty.
  4. Lékař vás samozřejmě v inkriminovaných partiích prohmatá a prohlédne. 

Pokud se lékaři nebudou výsledky ze všech testů stále pozdávat, může testy a vyšetření samozřejmě zopakovat. To tedy rozhodně není nic příjemného.

Jak si můžete vyšetřit prostatu sám doma?

Chcete se tomu vyhnout? Můžete! Čeští vědci vyvinuli test, díky kterému se budete moci sám otestovat v pohodlí domova. Cena testu se pohybuje okolo 100 Kč, takže se rozhodně nejedná o nic nedostupného. Test je velmi podobný těhotenskému testu

A jak takové testování probíhá? Velice jednoduše! Prostě se na tyčinku vyčůráte a je to. Díky sarkosinu, reaktivní látce, která je produkována nádorem prostaty, do pár minut zjistíte, zda jste v pořádku. Přesnost testu je více než 99 %, takže si můžete být výsledkem prakticky jistý. Výsledek je znám už do 5 minut, a tak na nic dlouho nečekáte. Rakovinu prostaty díky testu odhalíte klidně už v prvních dnech!

Na nic nečekejte! Vsaďte na prevenci!

Samozřejmě je ale nutné, jako ostatně u všeho, dodržovat zdravý životní styl. Snažte se v prvé řadě rakovině předcházet. I když totiž existují účinné testy a následně kvalitní léčba, stále je příjemnější rakovinu vůbec nemít. Proto se pravidelně hýbejte, dbejte na zdravou životosprávu, jezte hodně zeleniny a ovoce a nezapomeňte ani na časté procházky.

V prevenci proti rakovině prostaty vám pomůže také Prostanax. Ten pomáhá normalizovat funkci prostaty, stimuluje optimální fungování močové soustavy, tonizuje normální reprodukční schopnost, podporuje růst vlasů, příznivě působí na správnou funkci prostaty, přispívá k prevenci zánětů prostaty, má močopudný a dezinfekční účinek na močové cesty a udržuje prostatu ve skvělé kondici i ve vyšším věku. Prostanax je doplněk stravy na přírodní bázi a obsahuje výtažky ze Serenoy plazivé, Kopřivy dvoudomé a Zinek.
 

 



rakovina prostaty test na prostatu prostata
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow