Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Imunita

Střeva a jejich role v imunitním systému: Jak podpořit imunitu zevnitř?

10.03.2021 00:00 streva-a-jejich-role-v-imunitnim-systemu

Věděli jste, že téměř sedmdesát procent naší imunity se tvoří ve střevech?

Správně fungující zažívací trakt kromě imunity do velké míry ovlivňuje nejen kvalitu spánku, ale například i vaši náladu. Jak se co nejlépe postarat o posílení imunitního systému? Je třeba se zaměřit na trávení.

Takto to funguje

Lidské tělo je komplex funkcí, které na sebe navzájem navazují. Během konzumace potrava putuje trávicím traktem. Tam se rozkládá a prostřednictvím střev se vstřebají potřebné živiny. Později se rozdělí, aby podpořily různé tělesné funkce. Rovnováha vstřebaných složek poskytuje rozvoj optimálního zdraví, zabraňuje množení choroboplodných zárodků a slouží jako ochrana před nepohodou.

Kdy to naopak nefunguje?

Průnik patogenů přes střevní sliznici může zapříčinit nejen přemnožení škodlivých mikrobů, jako jsou bakterie, kvasinky a paraziti, ale způsobit i záněty. Známé jsou zejména celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev. Tělo reaguje na to, pokud něco nefunguje správně, těmito projevy:

  • nadýmání,
  • křeče,
  • bolesti žaludku,
  • citlivost na jídlo,
  • poruchy trávení.

Pokud trávení nefunguje správně, do těla se nedostanou důležité látky jako například vitamíny.

Jak si zajistit dobrou střevní imunitu?

#1 Důkladně sledujte, co jíte

Zpracované potraviny a cukr poškozují "dobré bakterie" v žaludku. Stejně tak i množství konzervačních látek, umělá sladidla v potravinách, alkohol, užívání antibiotik, ale i stres mohou vaši flóru také vyvést z rovnováhy.

NÁŠ TIP: Probiotika Zerex jsou oblíbená například u lidí, kteří prodělali léčbu antibiotiky, resp. ztratili přirozenou mikroflóru trávicí soustavy. Denní dávka obsahuje až 20 miliard aktivních organismů. Probiotika obsahují unikátní směs mikrobiálních kultur laktobacilů a bifidobakterií, které jsou běžně součástí naší střevní mikroflóry.

#2 Přidejte vlákninu

Imunita střeva může být podpořena i přidáním potravin bohatých na vlákninu, jako jsou ovoce, obiloviny, ořechy a zelenina. Vláknina pomáhá regulovat trávicí trakt, podporuje pravidelné vyprazdňování a množení prospěšných bakterií ve střevě.

#3 Podpořte pomalé trávení

S přibývajícím věkem se funkce střev snižuje a je vhodné ji podpořit. Zerex Enzemax je bio doplněk stravy vhodný i pro vegany. Enzemax přispívá k normálnímu trávení a podporuje funkce orgánů imunitního systému.

Najdete v něm:

  • pepř a rakytník řešetlákový - přispívají k normálnímu trávení,
  • jitrocel indický a aloe vera - látky získané z těchto rostlin podporují správnou funkci trávicího traktu a střev,
  • pampelišku lékařskou a ostropestřec mariánský - obě tyto byliny napomáhají přirozené funkci jater.

Zerex Enzemax na podporu trávení.

#4 Rozhýbejte tělo a rozpohybujete i střeva

Pro posílení imunitního systému je důležité i cvičení. Pomáhá zlepšovat metabolické zdraví a zpožďuje nástup snížené funkce trávicí soustavy související s věkem.

#5 Zásobte se dostatkem tekutin

Nedostatek tekutin zpomaluje trávení a může způsobit zácpu nebo další komplikace. Vaše trávení můžete podpořit skutečně jednoduše: pitím vody, bylinných čajů, neslazených nápojů.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow