Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Co způsobuje neplodnost u žen a jak se dá vyřešit?

20.01.2020 00:00 neplodnost-u-zen

V předchozím článku jsme se bavili o mužské neplodnosti. Ta sice pro nikoho rozhodně není ničím příjemným, ovšem ženy ji vnímají ještě citlivěji nežli muži. Pro ženu je neplodnost snad tím nejhorším, co se jí v životě může stát. Znamená to totiž, že nebude moct mít tolik vytoužené miminko, nebo alespoň ne přirozenou cestou. Ženská neplodnost je v dnešní době problém velmi aktuální a výskyt této problematiky stále stoupá. Neplodnost se přímo dotýká každého desátého páru. 

Co tedy stojí za neplodností u žen? Může se na neplodnosti podepsat i psychika, anebo je to jen čistě fyzický problém? A to nejdůležitější na závěr - jak můžete neplodnost vyřešit? Vše o ženské neplodnosti se dozvíte právě zde.

Neplodnost u žen

Čím dál tím více párů řeší problém, že se jim nedaří počít přirozenou cestou dítě. Už to není jen výjimečný, ojedinělý problém, ale stále rozšířenější komplikace, se kterou se potýká stále více a více párů. Počít přirozenou cestou se tak dnes zdá skoro jako nadlidský úkon, přitom je to ta nejpřirozenější součást našeho života.

Ženská neplodnost

💡 Ženská neplodnost ovšem není pouze jedna. Abychom správně pochopili tento problém, je potřeba si ji rozdělit do několika kategorií.

  1. Primární neplodnost
  2. Sekundární neplodnost
  3. Neobjasněná neplodnost

Pod primární neplodností si můžete představit stav, kdy žena ani přes pravidelný pohlavní styk nemůže po dobu minimálně jednoho roku počít miminko.

Sekundární neplodnost zase představuje situaci, kdy i přes pravidelný pohlavní styk po dobu jednoho roku nedošlo k žádnému novému početí přesto, že v minulosti již k oplodnění došlo.

A poslední neobjasněná neplodnost zahrnuje celou řadu důvodů, proč nemůže dojít k početí, jako je například kojení, užívání hormonální antikoncepce, snížená aktivita sexuálního života nebo neznámé příčiny.

Možných příčin neplodnosti nebo snížené plodnosti na straně ženy ovšem může být celá řada. Ne vždy je zcela jednoduché odhalit, v čem je vlastně problém a jak jej tedy vyřešit. Konkrétní příčiny ženské neplodnosti si probereme za chvíli.

Jak poznat neplodnost

💡 Stejně jako muž, i žena na sobě může zpozorovat, že asi ne všechno bude v pořádku, a to jednoduše tak, že se jí nedaří počít miminko. Podle odborníků se za neplodnost může považovat stav, kdy ani po roce nechráněného pohlavního styku v nejplodnějších obdobích nedojde k oplodnění vajíčka, a tedy k těhotenství. Jenže je zde malý zádrhel. V takovou chvíli vůbec nevíte, zda je problém na straně muže nebo na straně ženy, v čem je zakopaný pes a zda je vaše situace řešitelná.

Proto žena udělá nejlépe, pokud navštíví svého ošetřujícího gynekologa. Ten ji pečlivě prohlédne, provede veškerá potřebná vyšetření a přesně určí, proč se jí nedaří otěhotnět. To, že nemůže přirozenou cestou otěhotnět, ještě nemusí nutně znamenat, že je neplodná.

Příznaky ženské neplodnosti

Kromě problémů s otěhotněním patří mezi příznaky neplodnosti u žen::

  • nepravidelná ovulace,
  • nepravidelný menstruační cyklus,
  • velmi bolestivá menstruace,
  • naprostá absence pravidelného měsíčního krvácení,
  • výkyvy nálad,
  • hormonální nerovnováha,
  • bolesti v podbřišku a při pohlavním styku.

Avšak příroda tomu tak chtěla, že ne vždy se tyto příznaky mohou projevit. Někdy ženy mají periodu zcela pravidelně, bez potíží a bez bolestí a přesto se jim nedaří počít miminko. 

✅ Tyto příznaky by proto měly být brány s rezervou a rozhodně se v případě, kdy ani po roce nechráněného pohlavního styku v nejplodnějších obdobích nedojde k oplodnění vajíčka, je třeba obrátit na gynekologa.

Příčiny ženské neplodnosti

Proč vlastně k ženské neplodnosti dochází? Proč někdy žena nemůže otěhotnět, když její maminka ani babička tyto problémy neměly? Ne vždy totiž musí být na vině nutně genetika. Ač ta hraje také svou roli, mezi příčiny ženské neplodnosti patří:

  • Ovariální faktor - vaječník nevytvoří nebo neuvolní kvalitní životaschopné vajíčko
  • Nepravidelná ovulace a špatný stav vajíček
  • Tubární faktor - poškození vejcovodů, chybění vejcovodů, neprůchodné vejcovody
  • Hormonální faktory
  • Děložní faktory: Patologické útvary a vývojové vady dělohy
  • Endometrioza - přítomnost děložní sliznice mimo dutinu děložní
  • Imunologický faktor - tvorba protilátek proti spermiím, vajíčku, embryu
  • Genetika
  • Polycystické vaječníky
  • Vrozené vývojové vady dělohy
  • Zánětlivé onemocnění
  • Myomy
  • Předčasná menopauza
  • Věk

To všechno může hrát v případě neschopnosti počít miminko svou roli. Někdy se může objevit pouze jedna z těchto příčin. Jindy se více příčin může potkat a pak bývá řešení o to složitější.

NEGATIVNÍ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ŽENSKOU NEPLODNOST
kouření
cukrovka
prodělané nemoci
přecházení nemocí
sedavé zaměstnání
stres
deprese
psychické potíže
úzkosti
přepracovanost
obezita
nezdravý životní styl
znečištěné životní prostředí
nedostatek pohybu

Neplodnost a psychika

Samozřejmě má na schopnost počít miminko obrovský vliv také psychika. Na co taky nemá?! 

Psychická nepohoda, stres, přepracovanost, psychické potíže, deprese, úzkosti. To všechno může mít za následek to, že se nedaří počít miminko. Nejen totiž, že na tom člověk není po psychické stránce vůbec dobře, ale odráží se to také na jeho organismu. 

Do těla ženy se dostává více kortizolu, dochází ke stahování žaludku, bušení srdce a dychčivosti. To všechno k pohodovému početí miminka rozhodně nevede.

Neplodnost a psychosomatika

A když k tomu ještě přidáte přemýšlení nad tím, že se vám to teď nutně musí povést, protože přece za měsíc jedete na dovolenou, nebo za půl roku by se vám to už nehodilo, přidá se k tomu ještě i psychosomatika

👨‍⚕ „Problém otěhotnět sám o sobě vyvolává stresovou situaci a psychickou zátěž pro oba partnery. Stejně tak následná léčba poruch plodnosti může být partnery vnímána jako stresující faktor. Při vystupňovaných problémech je odborná psychologická podpora páru součástí úspěšné léčby,“ dodává vedoucí lékař Sanatoria Pronatal doc. MUDr. Tonko Mardešić, CSc.

Aby se ženě podařilo otěhotnět, musí být v klidu. Za stresových situací si uženete leda tak žaludeční vředy. V tom případě je proto nejdůležitější na to nemyslet. Víme, je to strašně těžké, ale stejně tímto způsobem se nikam nedostanete. 

Odborníci radia nájsť si nějaký koníček nebo zálibu. A sex s partnerem? Ten je třeba praktizovat skutečně jen ve chvíli, kdy je na to nálada a chuť.

Neplodnost v pokročilém věku

Ovšem naprosto nejzásadnějším důvodem, proč se dnes tolik párů neúspěšně snaží o miminko, je věk. Přesto, že přímý vztah mezi věkem ženy a plodností je již všeobecně dobře znám, odkládají dnes ženy své mateřství do pozdější let. Není výjimkou, že se žena snaží o první miminko až okolo 30 let a i věk mužů zakládajících rodinu se postupně zvyšuje. Jenže se zvyšujícím se věkem ženy se snižuje kvalita a počet uvolňovaných vajíček a tím pádem se také snižuje šance na těhotenství.

👨‍⚕ „Trendem současné doby je odkládat početí na dobu po 30. roce života a výše, přitom vrchol plodnosti ženy je okolo 23. - 25. roku věku, poté plodnost klesá,“ říká ředitelka 1. centra podpory plodnosti, s. r. o., v Praze MUDr. Jana Všetičková.

Optimální věk pro početí prvního miminka je mezi 20. a 30. rokem. Po 35. roce už pak plodnost značně klesá a ve věku 40 let už může být pro mnohé ženy těhotenství dokonce rizikové. 

Jestliže kolem třicítky je asi 7 % párů neplodných, u čtyřicetiletých je to už asi 33 % párů, po 45. roce je až 64 % neplodných žen. Se zvyšujícím se věkem klesá také úspěšnost umělého oplodnění. Proto první miminko rozhodně neodkládejte. 

Neplodnost u žen: Jak ji vyřešit?

Nedaří se vám počít miminko? Už déle než rok se o to snažíte a stále nic? Pak přichází na scénu možná léčba ženské neplodnosti

💡 U žen tato léčba spočívá v mnoha nejrůznějších zákrocích a postupech. V prvé řadě lékař zjistí, v čem je vlastně problém. Pokud je na vině například pouze cysta na vaječnících, tato cysta se odstraní a s ní i základní problém s otěhotněním. 

Často se užívají léky zvyšující plodnost, většinou hormonální povahy. Zánětlivá onemocnění v pánevní dutině se zase léčí antibiotiky. Pokud je však příčina zakořeněná někde hlouběji, mohou přiložit ruku k dílu odborníci.

V prvé řadě může dojít ke vpravení spermií partnera přímo do dělohy. Získané sperma se pročistí a zkoncentruje, aby mohlo být pomocí tenkého katétru dopraveno přímo do dělohy ženy.

Další možností je umělé oplodnění, nebo jinak řečeno metody asistované reprodukce. To spočívá v odebrání životaschopných vajíček a spermií. V laboratoři se pak odehrává umělé oplodnění vajíček spermiemi ve zkumavce.

👨‍⚕ „Při odběru se odebírají všechna zralá vajíčka a všechna získaná vajíčka se oplozují. Do dělohy se přenáší většinou pouze jedno, maximálně dvě kvalitní embrya, všechna ostatní kvalitní embrya se zamrazují pro jejich případné pozdější použití,“ vysvětluje docent Mardešić.

Šance na úspěšné umělé oplodnění ovšem taktéž s věkem klesají. Podstoupí-li žena umělé oplodnění před 30. rokem věku, má 40% šanci, že porodí živé dítě. Po čtyřicítce už jen 10%. Proto je potřeba podstoupit metody asistované reprodukce co nejdříve.

Vždy však záleží na tom, co je základní příčinou potíží. Proto se za každých okolností je nutné se poradit s gynekologem.

Ženská neplodnost - pár slov závěrem

Neplodnost není rozhodně nic příjemného. Pro pár to může znamenat natolik závažný problém, že to dokonce může skončit rozchodem. Proto, pokud je to možné, neodkládejte početí miminka na později. Chcete-li být maminkou, buďte jí co nejdříve. 

✅ A pokud chcete své šance ještě zvýšit, vyzkoušejte bylinky pro podporu plodnosti. Zerex Ultragold je sice přípravek určený hlavně pro pány, ale i ženy jej mohou s klidem užívat. Obsahuje přírodní složky a extrakty z bylin, které vám mohou pomoci v plodnosti. Nebo alespoň při nejmenším pomůže vašemu partnerovi k pevné erekci, silnému libidu a zdravým spermiím.

 

Věděli jste, že nízké libido v mladém věku může být signálem různých nemocí a poruch? Přečtěte si více o příčinách ztráty libida u žen v následujícím článku:



jak poznat neplodnost neplodnost psychika neplodnost v pokročilém věku
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow