Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Kvalitnější a rychlejší spermie: 4 faktory, které to mohou ovlivnit

27.05.2021 00:00 kvalitnejsi-a-rychlejsi-spermie-4-faktory-ktere-to-mohou-ovlivnit

Zázrak zrození nového života lidstvo nepřestává fascinovat ani v 21. století. Jeho zplození však někdy není tak jednoduché, jak si mnozí z nás představují. Pokud se i vy už delší dobu pokoušíte o miminko, ale těhotenský test vždy ukáže pouze jednu čárku, stojí za to vyzkoušet některé z těchto užitečných rad.

Kvalitní spermie, stejně jako vajíčko, hrají v početí plodu nenahraditelnou úlohu. Na to, aby ta nejchytřejší z armády mužských pohlavních buněk pronikla do vajíčka a oplodnila ho, musí splňovat následující kritéria:

  • musí se v tekutém prostředí pohybovat rychlostí 1 - 4 mm/min,
  • musí mít pravidelnou oválnou hlavičku, krček a bičík,
  • musí se pohybovat přímo k cíli, a to rychle a impulzivně.

Spermie, které mají dostatečnou kvalitu a mobilitu na to, aby byly schopny vajíčko oplodnit, představují v průměru jen 4% z celkového ejakulátu. Pokud tedy chcete šance vítězné mužské pohlavní buňky zvýšit, je důležité se postarat o to, aby se zlepšila celková kvalita ejakulátu. Jak na to?

#1 Doplňte vitamíny

Složení ejakulátu netvoří pouze spermie, jak by si mnozí mohli myslet. Představují pouze 5 až 15% jeho celkového objemu, a kromě nich se v něm nachází až 400 druhů různých bílkovin, cukry, vitamíny (především vitamín C), kreatin, ale i minerály jako zinek, vápník, hořčík a sodík.

Pokud tedy chcete pro spermie připravit vhodné prostředí, je velmi důležité přijímat dostatek esenciálních vitaminů a minerálů, které se v ejakulátu přirozeně nacházejí. Například studie publikovaná v National Library of Medicine prokázala, že deficit zinku v mužském organismu má výrazně negativní vliv na kvalitu a počet spermií, ba dokonce může vést až k neplodnosti.

Důležitým vitamínem pro zajištění dobré kvality ejakulátu je i vitamín C. Další studie totiž prokázala, že užíváním 1 000 mg doplňku výživy vitamínu C dvakrát denně po dobu dvou měsíců, se u neplodných mužů zvýšila pohyblivost spermií až o 92%, přičemž jejich počet vzrostl o více než 100%. Zároveň se o 55% snížil i podíl deformovaných spermií.

#2 Co na talíři, to ve spermiích

Výzkumy potvrzují, že konzumace jídel bohatých na antioxidanty má příznivé účinky na mužskou plodnost i na kvalitu spermií. Takže při večerním mlsání u televize neuškodí nahradit nezdravé chipsy například vlašskými oříšky.

Mandle, vlašské či lískové ořechy jsou plné výživných látek, jako například omega-3 mastné kyseliny nebo také zinek.

Je vědecky dokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny hrají v plodnosti nenahraditelnou roli. Živiny v nich obsažené totiž pomáhají spermie chránit před poškozením volnými radikály, a zároveň přispívají k zachování jejich správné struktury.

Další skvělou potravinou na podporu hladiny mužského pohlavního hormonu je špenát.

Tato nenápadná zelenina je vydatným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) a hořčíku, které pomáhají zlepšovat průtok krve, což má pozitivní účinky na mechanické funkce pohlavních orgánů.

Vědci zároveň doporučují vyhýbat se velkému množství sójových výrobků, protože luštěnina je bohatá na isoflavony, které negativně ovlivňují plodnost. Netřeba to přehánět ani s alkoholem. Jeho vysoký příjem totiž dokáže snížit přirozenou hladinu pohlavního hormonu, čímž zhoršuje tvorbu i kvalitu spermií.

#3 Pomohou i bylinky

Ty správné vitamíny a látky, které pomáhají zlepšit kvalitu a počet spermií, se často nacházejí také v bylinkách.

Například kotvičník zemní, který se používal už v starověké řecké, čínské a indické medicíně jako lék proti neplodnosti a dokonce i erektilní dysfunkci, je velmi bohatý na vitamín C. To znamená, že pomáhá u mužů stimulovat hormonální procesy důležité pro správnou pohlavní funkci, čímž zároveň podporuje libido. Ve spojení s L-argininem, který pozitivně ovlivňuje zásobování pohlavních orgánů krví a přispívá tak k pevné erekci, je tato bylinka ideální pomocník pro zlepšení kvality ejakulátu a podporu plodnosti.

Příznivé účinky na zvýšení hladiny mužského pohlavního hormonu má i kořen macy peruánské. Tuto rostlinu znali již staří Aztékové, kteří znali její silné protizánětlivé účinky a hojně ji používali v různých oblastech medicíny, zejména na léčbu neplodnosti.

Studie publikovaná v National Library of Medicine uvádí, že užíváním 1,75 gramu prášku z kořene macy peruánské každý den po dobu 3 měsíců se u zdravých jedinců zvýšil počet i pohyblivost spermií.

Pokud se tedy pokoušíte o miminko, ale nějak se vám nedaří uspět, stojí za to vyzkoušet tuto silnou  kombinaci L-argininu, kotvičníku, macy a jinanu.

# 4 Cvičením k lepší plodnosti

Kromě toho, že pravidelné cvičení alespoň 30 minut denně podporuje celkové zdraví, je vědecky dokázáno, že má pozitivní vliv i na podporu plodnosti a dokáže dokonce zvýšit hladinu mužského pohlavního hormonu.

Několik studií se shoduje, že u mužů, kteří pravidelně cvičí, je hladina tohoto hormonu mnohem vyšší než u těch, kteří preferují pasivní životní styl. Samozřejmě, platí "všeho s mírou "a přílišné fyzické přetěžování organismu může mít na plodnost zcela opačný efekt. Právě proto je při cvičení dobré pravidelně doplňovat hladinu zinku.

Pokud se tedy usilujete o zvýšení kvality spermií a podporu plodnosti, věříme, že vám tyto 4 rady přinesou užitek. Vybrané složky - vitaminy a extrakty z bylin - můžete doplnit i prostřednictvím speciálního výživového doplňku pro muže, Zerex Ultragold. Je volně dostupný na e-shopu Zerex.cz a dorazí k vám v neoznačeném obalu tak, abyste jen vy věděli, co je obsahem zásilky.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow