Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

5 potravin s protizánětlivým účinkem – Vyzkoušejte je také!

Autor článku: redakce Zerex.cz 22.12.2020 00:00 5-potravin-s-protizanetlivym-ucinkem

Pro léky proti zánětům nemusíte vždy chodit jen do lékárny. Mnohé totiž najdete doma ve spíži nebo v lednici. Ze kterých potravin si vytvoříte protizánětlivý jídelníček?

Velké množství nemocí má původ v zánětu: srdečně-cévní choroby, rakovina, Alzheimerova choroba. Zánět je imunitní odpovědí na patogeny v organismu, když je však chronický, může vážně poškodit zdraví. Jak snížit riziko zánětlivých procesů prostřednictvím stravovacího plánu?

Takto protizánětlivé potraviny vidí věda

"Mnoho experimentálních studií prokázalo, že složky potravin nebo nápojů mohou mít protizánětlivé účinky,” říká doktor Frank Hu, profesor výživy a epidemiologie na Katedře výživy na Harvardské škole veřejného zdraví.

#1 Bobulové ovoce

Jahody, borůvky, třešně, ostružiny: patří jednoznačně mezi přírodní protizánětlivé potraviny. Mají vysoký obsah antioxidantů, polyfenolů, vlákniny, vitamínů a minerálů. Dokáží zlepšit imunitu a poprat se se zánětlivými procesy v těle

V jedné studii měli dospělí s nadváhou, kteří jedli jahody během 6 týdnů, nižší hladinu určitých zánětlivých markerů spojených se srdečními chorobami.

#2 Rajčata

Rajčata jsou bohatá na množství výživných látek, zejména však na lykopen. Ten má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, takže je důležitý jako prevence chronických degenerativních a zánětlivých stavů. Zajímavostí je, že tepelná úprava rajčat dokáže maximalizovat množství lykopenu, které absorbujete. 

Spolupráce látek v rajčatech, lykopenu, kyseliny askorbové a α-tokoferolu, dokáží podle studie nizozemských vědců snižovat zánětlivý proces na různých úrovních.

#3 Zelený ječmen

Mladé zelené listy a stonky rostliny ječmene jsou oblíbenou součástí protizánětlivého jídelníčku v mnoha částech světa. Zelený ječmen obsahuje množství antioxidantů, které poskytují ochranu před zánětem a oxidačním stresem. Aby byla jeho konzumace jednodušší, suší se a mele na prášek. Smísí se s vodou nebo se přidává do smoothie, či různých jídel.

Zelený ječmen obsahuje chlorofyl, který má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, může chránit před rakovinou, zlepšovat hojení ran a podporovat správnou činnost červených krvinek a hladinu hemoglobinu. Pyšní se celou škálou potenciálních zdravotních výhod od podpory nálady po prevenci chronických nemocí.

Náš tip: Zerex BIO Zelený ječmen představuje práškovou formu zeleného ječmene v bio kvalitě.

#4 Extra panenský olivový olej

Jedná se o jeden z nejzdravějších zdrojů tuků na zemi, bohatý na mononenasycené tuky. Jedním z jeho hlavních přínosů pro zdraví je, že může snižovat zánět. Účinek oleocanthalu, antioxidantu, který se nachází v olivovém oleji, se porovnává s protizánětlivými léky, jako je ibuprofen (zdroj: Healthline).

Studie naznačují, že kyselina olejová obsažená v olivovém oleji zmírňuje zánět a může mít dokonce příznivé účinky na geny spojené s rakovinou. V olivovém oleji jsou obsaženy také antioxidanty jako vitamín E a K, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

#5 Ořechy

Ořechy jsou bohaté na hořčík, L-arginin a vitamín E, což může také hrát roli při udržování zánětu na uzdě. Studie ukazují, že lidé, kteří se stravují s vysokým obsahem těchto živin, mají tendenci mít nižší hladiny některých molekul způsobujících zánět a vyšší hladiny protizánětlivého proteinu adiponektinu ve srovnání s těmi, kteří je konzumovali méně. (Arthritis.org)

Sahat bychom měli po nesolených ořeších pro jejich větší přínos pro zdraví. Konzumaci je ideální zařadit ráno a dopoledne pro jejich vysoký obsah kalorií.

Pár slov na závěr

Hledáte stravovací plán, který bude splňovat zásady protizánětlivého stravování? Zvažte zaměření na stravu s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, ořechů, zdravých olejů nebo zeleného ječmene. Zdravá strava je totiž prospěšná nejen pro snížení rizika chronického zánětu a s ním souvisejících chorob, ale i pro zlepšení celkové kvality života.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow