Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Sex a erotika

Sex v těhotenství - Mýty a fakta

Autor článku: redakce Zerex.cz 20.08.2018 00:00 Sex v těhotenství - Mýty a fakta

Milování patří od nepaměti ke zdravému partnerskému životu. Rádi se mu oddáváme v mládí i ve stáří, doma i venku. Ovšem přece jen existuje doba, kdy jej často omezujeme a kdy si ani nejsme často jisti jeho vhodností. Sex v těhotenství. Asi žádná sexuální oblast není opředena tolika mýty, jako právě sex v těhotenství. Některé ženy se jej bojí, jiné jej naopak až příliš často vyhledávají. Ale kde je skutečně pravda? Je nutné se jej bát nebo dokonce zdržovat, anebo to jsou jej přehnané obavy? V tomto článku na to společně s panem MUDr. Václav Urbánek, CSc. najdeme odpověď.

Dítě bývá požehnání

Otěhotnět je v dnešní době pro mnoho párů doslova splněným snem. Často to totiž nejde tak snadno, jak původně páry předpokládají. Tlak ze strany rodičů, kolegů, přátel i doktorů způsobí své, a najednou je početí i u jinak zdravých lidí problematické. „Jinými slovy, v řídkých případech může být psychický diskomfort neboli duševní rozladěnost dokonce hlavní příčinou, proč se otěhotnět nedaří. Je jasné, že naopak u dvojic, kterým je od přírody dáno subjektivně prožívat celou tuto cestu více méně harmonicky, žádný výrazný psychický blok nevzniká,” doplňuje MUDr. Václav Urbánek, CSc. uznávaný odborník v oblasti sexuologie.

Potom je jasné, že se žena úzkostlivě hlídá a nechce se vystavovat žádným negativním vlivům, aby těhotenství nějak nenarušila nebo dokonce nepřerušila. Samozřejmě ani muž nechce v takovou chvíli ženě ublížit. A to pak doléhá i na sex. 

„K sexuální aktivitě se svou těhotnou stálou partnerkou přistupuje muž obavně hlavně v případech nedostatečné informovanosti. Ze své dlouholeté odborné praxe vím, že ženy ani muži tento strach či úzkost nemají, pokud se jim včas dostane podrobného sexuálně výchovného poučení ohledně míry přípustnosti šetrných aktivit ve vztahu k rozmanitému průběhu těhotenství,” vysvětluje MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Těhotenství ale není překážka

Těhotenství by tedy rozhodně nemělo být překážkou pro váš intimní život. Pokud jste oba naprosto zdraví a váš lékař vám sexuální aktivitu vyloženě nezakáže, můžete se sexu v těhotenství bez obav oddávat tak, jak je vám to příjemné. 

Některé ženy jsou dokonce během těhotenství sexuálně aktivnější. To bývá způsobeno hormony, které se jim během těhotenství tvoří v těle, nejčastěji mužský pohlavní hormon během očekávání chlapečka. „Některé ženy mohou dokonce prožít svůj první orgasmus v životě právě coby těhotné,” přidává MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Kdy není sex v těhotenství vhodný?

Samozřejmě ale mohou nastat chvíle, kdy vám lékař milování nedoporučí. To pak samozřejmě sex v těhotenství omezíte dle doporučení odborníka. „Soulož neboli koitus obecně zakazujeme jen je-li průběh gravidity závažně chorobný neboli patologický. Přičemž krvácení těhotné ženy z rodidel nebo předčasné zřetelné děložní stahy jsou důvodem k jejímu bezodkladnému přijetí do nemocnice. 

Pokud ženu v minulosti jednou nebo vícekrát postihl samovolný potrat nebo předčasný porod, tak takové páry přistupují k sexuálním aktivitám v těhotenství se zvýšenou opatrností, anebo se jim raději vyhýbají. A koitus v graviditě bych nedoporučoval při známosti náhodné, kdy dva lidé o sobě vědí jen pramálo,” říká MUDr. Václav Urbánek, CSc. uznávaný odborník v oblasti sexuologie.

Neodrazuje těhotná žena svého partnera?

Častou otázkou také bývá fyzická přitažlivost v páru. Ženy se totiž svému partnerovi chtějí logicky během intimních chvil líbit, což ovšem považují s těhotenským bříškem za nemožné. Mnohdy se pak stává, že se sexu záměrně vyhýbají, protože se bojí, že budou partnera s bříškem odpuzovat. 

Ale k tomu nás pan doktor Urbánek jednoznačně uklidňuje: „Pokud mezipohlavní fyzická přitažlivost uvnitř konkrétního páru fungovala náležitě v době před otěhotněním, pak těhotenské změny ženského těla partnera obvykle nikterak neodrazují. A traduje se, že existují i takoví muži, kteří jsou zevnějškem a celkovým vzezřením své gravidní manželky či partnerky citově i eroticky takřka fascinováni.”

Sex není jen pohlavní

Navíc je nutné si uvědomit, že sex a intimita mezi partnery není jen pohlavní. Nemusíte tedy za každou cenu provozovat pouze pohlavní styk. Jak uvádí pan doktor Urbánek, mohou ženy tu a tam dovést svého partnera k ejakulaci i rukou nebo třeba ústy. Pokud se tedy obáváte pohlavního styku, nebo vám je doslova zakázán ze strany gynekologa, můžete vyzkoušet i jiné erotické techniky.

Sexuální život během rizikového těhotenství?

A jak je to se sexem během rizikového těhotenství? Co na ten říká pan doktor Urbánek? „Žena v případě těhotenství vysoce rizikového by se sama měla vystříhat orgastického vyvrcholení, aby úplně vyloučila možnost, že orgastické stahy jejího pohlavního ústrojí nepřispějí k eventuálnímu nástupu předčasných děložních kontrakcí. 

Celkově jsem při patologickém těhotenství zastáncem velmi zdrženlivého pojetí párové sexuality, ovšemže v napření na šťastný výsledek devítiměsíčního svědomitého úsilí páru i ošetřujícího personálu,” vysvětluje MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Počet pohlavních styků se v těhotenství snížil. Je třeba se bát?

Je ale jasné, že je těhotenství obrovskou změnou v životě každého páru a že tato změna chtě nechtě dopadne i na váš sex. Je tedy zcela normální, že frekvence pohlavních styků v těhotenství mírně poklesne. To ale neznamená, že to tak bude už navždy! Po těhotenství se většinou vše vrátí do normálu.

A pokud byste přece jen potřebovali napomoct se svým libidem, můžete vyzkoušet doplňky stravy Zerex: „Muž si může objednat tobolky Zerex Klasik nebo Zerex Ultragold, popřípadě Zerex Extralong. 

Dále jsou dostupné výživové doplňky produktové řady Zenvia.sk: Hotness, Kotvičník zemný, Maca prášok, Koreň ženšenu. A výhradně ženám je určen přípravek Gravital

Pokud taková spolehlivě věrná dvojice disponuje dostatkem volného času, dle aktuálního naladění by mohla své termínované milování ozvláštnit některými z tematicky stylizovaných sexuálních her. Ovšemže jsou naprosto neškodné. Existuje hra na pannu, na Messalinu, na doktora, na šéfa a sekretářku, na večer u call-girl i hra na cizince – svůdce. A též některé další,” uzavírá své povídání uznávaný odborník v oblasti sexuologie MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Více rad a tipů ze sexuálního života od pana doktora Urbánka si můžete přečíst v naší odborné poradně.



ženské libido libido sex v těhotenství
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow