Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Sex a erotika

Historie parfémů. Odkud pochází ten nejstarší a jaký byl jeho účel?

11.07.2017 08:00 parfémy
Parfémy zpříjemňovaly lidem život snad odjakživa. Původně se používaly při slavnostních obřadech a teprve později se dostaly do rukou starověkých krásek. Naši prapředci si všimli, že při pálení některého dřeva se uvolňuje příjemné aroma. A pak už jen přemýšleli, jak tyto vůně využít pro sebe. Povedlo se.

Kleopatřina vůně dobyla Caesarovo srdce!

V Egyptě se vonné esence přimíchávaly do mastiček, jimiž se ženy natíraly. Do historie parfémů se nesmazatelně zapsala Kleopatra, která údajně díky podmanivé vůni získala srdce panovníka Caesara! Rozmařilí Řekové parfémy milovali, stejně jako Arabové. Ti dali světu v 10. století první destilační přístroj. A také byli mistry v objevování nových vůní. Parfémy postupně dobyly Evropu a způsobily tu hotový poprask. Už ve středověku se omamné vůně staly ideálním dárkem pro rozmařilé manželky. A milenky. Parfumářskou velmocí se stala Francie. Aby ne, když tu panovice Kateřina Medicejská nechala postavit první chemickou laboratoř na jejich výrobu! Milenka panovníka Ludvíka XV., madame de Pompadour, na parfémech nešetřila a kupovala je po litrech.

Parfémy místo vody

Ve středověku se lidé báli morové nákazy. Ta se podle nich přenášela vodou, a proto se mytí a hygieně vyhýbali obloukem. Aby přehlušili nepříjemný tělesný pach, používali parfemované pudry a voňavky. Na konci 19. století se k přírodním složkám parfémů začaly přidávat i ty uměle vyrobené. Píše se rok 1921 a svět parfémů zažívá revoluci. Vzniká nejslavnější parfém všech dob, Chanel No. 5. Výroba parfémů zažívá obrovský rozmach, a to trvá dodnes.

Na scénu vstupují afrodiziakální parfémy

Světlo světa spatřily i první afrodiziakální parfémy, které umí přivábit sexuální partnery. Obsahují látky přírodního charakteru, které samy o sobě nevoní, ale umí probudit chtíč, takže je to skvělý voňavý dárek a přírodní afrodiziakum v jednom. K oblíbeným se řadí afrodiziakální parfémy Zerex, které si už získaly přízeň spousty mužů i žen.  


afrodiziaka vůně parfémy
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow